#2251 2011-04-13 08:50

evci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok!
Május 03-án bezárják a sztómámat:)! Ennek nagyon örülök és bízom a sikeres gyógyulásomban. Szorítsatok majd nekem, hogy minden rendben legyen és a zárás után se legyenek gondjaim. De most még sztómásként írok Nektek. Olvasgattam a sztómazárás után topicot. Remélem, hogy a durva hasmenések nem fognak túl soká tartani. Érdekelne, hogy a záró mûtét után kinek mennyi ideig tartott a hasmenéses idõszak, illetve mennyi idõ után tudott kimozdulni biztonsággal otthonról anélkül, hogy "baleset" érte volna és ki hogyan vészelte át ezt az idõszakot. A mûtét után már a sztómazárás után topicban jelentkezem nálatok, hogy megosszam a tapasztalatokat.
Jobbulást mindenkinek!

Nincs jelen

#2252 2011-04-13 09:06

Tim72
Tag

Szia evci!

Szerintem ez sem egyforma. Nekem a mûtét után 2 napig iszpnyat volt, de leginkább azért mert rögtön végbélgörcsöt kaptam. Szóval jól felpuffadtam, iszonyúan keringtek a gázok bennem...stb. Kaptam orszondát (brutális volt ébren megkapni, de nagyon sokat segített), végbélcsõvezést...stb, DE 2 nap múlva egyszerûen rendezõdtek a dolgok. Akkor már engedtek sétálni, ez nagyon sokat segít, viszont innen kezdõdtek a nagy futásaim a wc-re. Személy szerint nekem a mûtét után kb. 2 hétig volt intenzív a hasmenéses idõszakom, de ebbõl csak 3-4 nap volt kritikus. Aztán szépen összeállt minden. De engem nem is a hasmenés gyötört meg a legjobban, hanem a bélgáz és a szélgörcsök, ezek viszont hónapokig kínoztak több-kevesebb intenzítással. Szóval ment az Espumisan szedés nagy kanállal! :) DE a lényeg, hogy nem vagyunk egyformák, szóval ami nekem volt, az neked szerencsére nem biztos, hogy lesz! Ne gondolkodj rajta sokat, mert nem érdemes. Most a legfontosabb, hogy sztómazáród lesz, a többit meg hozza az élet. Drukkolok! :)

Nincs jelen

#2253 2011-04-15 13:34

csabaspecial
Tag

Nincs jelen

#2254 2011-04-15 14:46

sanvito
Tag

Szia Evci !

nekem egyáltalán nem volt hasmenésem. Úgyhogy semmi sem biztos !!!!! Nem vagyunk egyformák, ahogy a többiek is írták.

Én a mûtét után koplaltam sok napig még a kórházban, aztán tápszer, aztán keksz, és visszavezettek a dietetikus-sebész duó a már majdnem normális táplálkozásra, és utána engedtek haza.
Otthon is inkább a székrekedéstõl kellett félni, így jó sokáig ment a paraffin, a végére egészen megszoktam.

szia, ne aggódj, nem lesz semmi baj !

Nincs jelen

#2255 2011-04-15 17:14

evci
Tag

Sziasztok!
Köszönöm a hozzászólásaitokat és a biztatást. Remélem, hogy nem lesznek durva hasmenéseim, mert egy friss hasi sebbel elég érdekes lenne rohangálni. Ráadásul a mellkasomba beültetett port is bealvadt (ebbe kaptam a kemókat), így azt is kiveszik a sztómazáró mûtétem során. Tehát alul-felül varrva leszek, a bal karomra nem nagyon fogok tudni támaszkodni kb. 2-3 hétig. Tudósítani fogok mindenrõl.
Üdv.,
Évci

Nincs jelen

#2256 2011-04-24 09:33

Ashima
Tag

Szia Tim!

Csak érdeklõdnék neked mennyi ideig volt sztómád ?
Olvasom miket "produkáltál" mûtét után és teljesen rosszul vagyok, mert jövhét kedden megtudom mikor zárnak és ha rám is ez vár, háááát ... :(

Nincs jelen

#2257 2011-04-24 13:28

Tim72
Tag

Szia Ashima!

Szerintem ezen ne gondolkodj túl sokat.  Velem ez történt, de ez egyáltalán nem jelenti, hogy veled is ez fog. 4,5 hónapig volt sztómám.Ráadásul nálam az is közre játszott, hogy már a sztóma záró mûtét elõtt végzett colonoscópiánál kiderült, a sztóma nyitása során lényegében "bezárták" a vastagbelembe a fekáliát, azaz be volt gyulladva, mire a zárásra sor került. Igaz nem IBD okozta gyulladás volt... még akkor. Nekem a sztómát s.o.s. készítették 4 nappal az eredeti mûtétem után, mivel varratelégtelenségem jelentkezett, nem nagyon volt idõ béltisztogatásra. Nagyon rosszul voltam már. Szóval nem engem kell etalonnak tekinteni. Itt a fórumon elég sokan leírták már, hogy a sztóma záró után mi, és hogyan történt velük. A bélmûködés mindenkinél beindult (1-2 nap), aztán jött a futkosásos idõszak. A hasmenés szerintem mindenkit megtalált, de ez egyébként logikus is. És bélgáz is jelentkezhet. De hogy melyik, kinél, meddig tartott az szerintem egyén függõ. Na, a lényeg, hogy ne tessék ezen gondolkodni most, mert ezt nem lehet elõre "kitalálni". Túl leszel rajta, és minden rendben lesz! :) :)

Nincs jelen

#2258 2011-04-25 07:50

evci
Tag

Szia Ashima!
Nekem épp úgy, mint Timnek, 4,5 hónapig volt a sztómám (még megvan máj. 3-ig). A sebészem azt mondta, hogy teljesen egyénfüggõ, hogy miket fogok produkálni, de az esetek nagy többségében hasmenés és szaladgálás van. Szinte törvényszerû, hogy vastagbélgyulladásom lesz a sztómazáró után, mert az a bélszakasz, ami eddig nem volt használatban, most megkapja a terhelést. Ez az elején folyamatos váladékozással fog járni. Nekem az egész végbelemet +a vastagbélbõl még 19 cm-t vettek ki. A vastagbelembõl képzett a doki egy "tartályt", hogy tudjam vmennyire tartani majd a székletet. Neked mióta van sztómád és mi miatt? Én is nagyon félek és izgulok a mûtéttõl, de azt lebegtetem a szemem elõtt, hogy ezt még végigcsinálom és újra teljesen önmagam lehetek. Bár sztómával is egészen megszoktam így, a végére. Pláne mióta tudom, hogy csak ideiglenes.
Tim: szükséged volt pelenkára vagy elegendõ volt betétet használnod, míg helyreállt a rend? Kb. mennyi idõ után tudtál biztonsággal utcára menni?
Más: a neten egyetlen helyen találtam arra utaló infót, hogy külföldön már végeznek olyan mûtétet végleges sztóma esetén, amikor vmiféle "kütyüt" beültetnek a záróizmokhoz és ez szabályozza a székletürítést. Gyakorlatilag a széklet nem a hasfalon át távozik, hanem ugyanúgy a fenéken. Csak ez az eljárás nagyon drága. Tudtok errõl valamit? Esetleg külföldi oldalakon olvastatok már ilyet?

Üdv.,
Évci

Nincs jelen

#2259 2011-04-25 07:57

evci
Tag

A fent említett eljárást csabaspecial 2275-ös sz. hozzászólásában becsatolt linkben olvastam: "Már zajlanak az eredményes lépések az eredeti anus helyén kialakított continens colostoma képzése terén is. Ezekben az esetekben a musculus gracilis felhasználásával egy pacemakerszerû készülék segítségével tudja a beteg szabályozni a széklet ürítését. Ez utóbbi terjedésének jelenleg az igen magas költség szab határt."
Mivel nálam a továbbiakban benne van a pakliban a végleges sztóma esélye, ezért nagyon érdekelne a dolog.

Nincs jelen

#2260 2011-04-25 08:21

Ashima
Tag

Sziasztok!

Köszi a válaszokat:)
Nekem január végtõl van sztómám, vastagbélelzáródásom volt + endometriózisom is van.
Kivágtam egy darabkát a vastagbélbõl, kb. 15-20 centit és kivezették, hogy pihenjen addig is.
Szerencsére semmi bajom bélügyileg, nekem az endometriózis miatt van bajom, ugyanis a vastagbelet kívülrõl szorította el, semmi nem mutatta ezt ki, még CT-n is voltam. Ezért felnyitottak, de addigra már nagyon nagyon rosszul voltam. Kaptam én is gyomorszondát ( na ez nem kívánom senkinek, mert pokoli rossz érzés).

Mondjuk azt nem tudom elképzelni, hogy frissen vágott hassal hogy lehet rohangálni a wc-re, Tim??
Már tudom elõre hogy ez elõzõ vágásom nyitják fel újra, az meg nem kicsi, az egész hasam fel volt vágva.
Még azon agyaltam, hogy lehet nálam nem lesz rohangálás, mert én használom a teljes bélszakaszt most is.
Kivéve az utolsó nem tudom hány centit, a végbél résznél. Az most pihen, bár nekem heti 2 * beöntést kell csinálnom.

Evci,nagyon várom a veled kapcsolatos fejleményeket :)

Nincs jelen

#2261 2011-04-25 11:11

Tim72
Tag

Sziasztok!

Evci: speciel szèklet visszatartással nem volt gondom. Sem pelenkát, sem betétet nem kellett használom. A mûtét utáni napon pont azzal volt gond, hogy nálam görcsösen összerándult a vég, tehát nem tudott ürülni. De ezt egy szélcsõvel orvosolták, nem fájt. Aztán szépen beindult.
Nagyobb gondom volt a folyamatos émelyegés, és a puffadás, és ezen csak az orrszonda segített, de ezt a procedurát nem kívánom senkinek.

Ashima: nekem is újra felvágták újra az egész hasamat a sztóma záráskor, 4 hónap alatt harmadszor. Ettõl függetlenül nem emlékszem, hogy a mûtét utáni napokban nagyobb fájdalmaim lettek volna. A wc-re is különösebb gond nélkül tudtam rohangászni, sõt emlékeim szerint jó sokat is sétáltam már a harmadik naptól, mert az jót tett a puffadásnak, a szeleknek, a szèkletnek. Mondjuk igyekeztem wc közelében maradni, mert a futás még nem ment! :)

Nincs jelen

#2262 2011-04-25 11:35

Ashima
Tag

Én mûtét utáni 5. naptól kezdtem el "jól" érezni magam, és fájdalom nélkül felkelni az ágyból.
Hát nagyon kíváncsi vagyok mi lesz mindenesetre.
Tim téged mikor mûtöttek utoljára?

Nincs jelen

#2263 2011-04-25 13:27

Tim72
Tag

Egészen pontosan 2010. szeptember 07-én mûtöttek utoljára.

Nincs jelen

#2264 2011-04-25 13:58

Ashima
Tag

És azóta hogy vagy? Dolgozol már stb...?

Nincs jelen

#2265 2011-04-25 15:38

Tim72
Tag

Azóta felemásan vagyok. Van ami sokkal jobb. Sajnos, a 8 éve inaktív sipolyom, aminek az egyik fele a külvilágba kacsingat, novemberben újra aktív lett. Kivizsgálás hegyek következtek, egészen az áprilisi vastagbél tükrözésig. Újra aktív a crohn, szerintem már novembertõl az volt. Szóval 6 hónappal késõbb, most végre kaptam normális gyógyszert, illetve a biológiai kezelést szeretnék elkezdeni, de ezzel még vannak gondjaim. Egyébként dolgozom, és próbálok élni.

Nincs jelen

#2266 2011-04-26 13:07

Ashima
Tag

Bárcsak ne így kellene élnünk...

Elõbb beszéltem a sebészemmel, nem akar mûteni, várjak újabb 3 hónapot...
Holnap megyek beszélni vele, mert nem akarok várni tovább.

Nincs jelen

#2267 2011-04-26 13:14

Tim72
Tag

Miért akarja halasztani a mûtétedet?

Nincs jelen

#2268 2011-04-26 13:16

Ashima
Tag

azért mert endometriózisom is van amire 2 hónapja szedem a gyógyszert, de még nem mulasztotta el a mirigyeket amiket kellett volna
és ha most megmût összenövések lehetnek, stb... nem is értem én se
de mondtam neki semmi kedvem tovább egy tasakkal az oldalamon élni úgyhogy holnap kitalálunk vmi megoldást

Nincs jelen

#2269 2011-04-26 13:27

Tim72
Tag

Teljesen megértelek! Nem gyõzõm hangsúlyozni, hogy minden elismerésem azoknak, akik állandó sztómával élnek! Emlékszem, eltengettem a 4,5 hónapomat, ki lehetett bírni, együtt lehetett vele élni, de hálát adok az égieknek, hogy tényleg csak ideiglenes volt! Még akkor is, ha nem úgy alakult mostanság az életem, ahogy én, a családom és orvosaim várták....  Azért az endometriózis nem gyerekjáték, szóval csak okosan! :)

Nincs jelen

#2270 2011-04-26 13:31

Ashima
Tag

Én is így gondolom.
Sokszor rettegve megyek az utcára mert sosem tudom elõre mikor ér vmi kis baleset és ezt az érzést gyûlölöm!
Tudod talán az idegesít a legjobban, hogy a fejemben elterveztem már mindent, hogy megmûtenek, nyárra felépülök úgy ahogy, és jöhetne a baba. De így:( és ki tudja lehet hogy 3 hónap múlva megint azt mondja majd várjak újabb akármennyi hónapot. Én ezt már nem akarom tovább csinálni...
Hogy lehet így strandra menni pl? Nem ciki ez? Te mentél vhova így uszoda vagy hasonló?

Nincs jelen

#2271 2011-04-26 14:18

Lisa
Tag

Kedves Ashima!

Elhiszem, hogy most kaptad meg a rossz hírt és el vagy keseredve, de légy szíves szedd össze Magad! Lesz záród, kikell várnod türelemmel, nehogy nagyobb bajod legyen. Ez mindent megér hidd el nekem!
Persze, hogy mehetsz strandra meg uszodába, simán egyrészes fürdõruhát veszel amin nem lehet látni. Keress olyat amihez pl. rendes rövidnadrág van az is fürdõruha anyagból, ugyanolyan színben van hozzá, vagy válasz olyat ami megy hozzá! Próbáld ki nyugodtan elõször nehéz lesz azt hiszed, hogy mindenki csak Téged néz, de ez nem így van. Mindenki saját magát nézi, hogy mennyire ronda, a csodaszép plázacicákat meg le kell nagy ívbõl ejteni, õk még egymástól is irigylik a szépséget és egymást is fikázzák.

Balesetek, mindig is elõfordulnak, soha nem lehet megszokni, csak rutinná válik, hogy elõfordul ilyen és helyén kezeled a helyzeted, rendbe teszed a dolgokat és mész is tovább, vagy esetleg haza, hogy ez most így alakult!

Ne aggódj, a gyerkõcre is biztos még várni kell egy kicsit, nem véletlenül, csak azon járjon az eszed, hogy ha most megmûtenének, lehet nem sikerülne, és újabb mûtét, újabb kivezetés.
Türelem, és tökre rendbe van, hogy el vagy keseredve én is el lennék, és azt is jól teszed, hogy itt elmondod, ennek van itt a helye. Mi csak bíztatni szeretnénk Téged!
Fel a fejjel!
Lisa

Nincs jelen

#2272 2011-04-26 14:20

pumika
Tag

szia  ashima!  én  15  éve  ileostomás  vagyok. megértem a félelmeidet. én  még most  is  sokszor  lelkibajos  vagyok a  stomám  miatt, szerintem ne  idegeskedj miatta úgyis  csak   ideiglenes a stomád.  ne foglalkozz annyit  a stomáddal, probáld  meg  kízárni  a gondolataidból,és  máris  jobb lesz. ha  rendesen felrakod  nem kell félned a balesetektõl.  én  járok  fürõdni  rendszeresen,és  nem  ciki .  trikóba ,és fürdõbugyiba fürdõk. nem  kell másokkal  fo
glalkozni! ne  keseredj  el,és  tovább  kell   csinálnod!  gondolj  arra ,hogy vannak nagyobb  bajban levõ  emberek!
kitartás!    üdv  pumika

Nincs jelen

#2273 2011-04-26 17:25

evci
Tag

Szia Ashima!
Amint látod, mi mindannyian veled vagyunk. Én tavaly dec.14 óta vagyok sztómás. Az 1. sztómazárómat febr. 10-re tervezték, nem jött össze. A 2.-at április 15-re, nem jött össze. És most, május 03-án meglesz. Szóval én is kiböjtöltem rendesen és mindig csalódást éreztem, amikor nemet mondott a sebészem. Nekem van egy kisbabám, de több nem lehet a sok kemó és sugár miatt. Inkább tartsd be, amit a sebészed mond, és legyél rendben, tökéletes állapotban a gyerekvállalásra. Ez még mindig jobb, mintha most visszamûtenek, és nem leszel jól. Ha úgy kerülsz áldott állapotba, akkor már nemcsak magadért, hanem a gyerekedért is felelõs leszel. Gondold át kérlek, várj még türelemmel, hogy utána nyugodt szívvel vállalhass gyereket. Egyébként ki nem tojja le, hogy ki bámul pl. a strandon? Mindenki foglalkozzon magával. Ez legyen a legnagyobb problémád, hogy hogyan mész fürdeni. Bikinit már nekem sem kell hordanom, mert úgy össze vagyok kaszabolva, de ez érdekel a legkevésbé.
Kitartás! Átérzem a helyzeted!

Nincs jelen

#2274 2011-04-26 19:38

Ashima
Tag

Sziasztok Kedves Mindenki! :)

Nagyon aranyosak vagytok és iszonyú jólesik mindenkinek a  hozzászólása.
Holnap megyünk be párommal ketten és meglátjuk mire jutunk a sebésszel.
Aludni ma nem fogok az biztos.

Evci, nekem miért tolódik a mûtéted?
Pumika, el sem tudom képzelni hogy lehet így létezni, hogy állandó sztómád van, le a kalappal elõtted, de komolyan!
Én rettegek a nyártól, hogyan lehet majd szoknyát hordani, illetve nem is  hordani hanem ha mellé megy és végigcsurog a lábamon, ez a rémálmom, ugyanis már történt ilyen velem.
Fürdõruhát még megoldom valahogy, ezt ma megemésztettem azt hiszem hogy néznek vagy nem néznek, már nem fog érdekelni. Önzõ módon megpróbálok csak magamra koncentrálni:)
Veletek milyen baleset történt anno vagy mostanság? Írjatok már nekem légy szíves errõl hogy jobban érezzem magam, hogy nem vagyok egyedül :)))))

És mégegyszer nagyon köszi mindenkinek a kedves sorokat!

Nincs jelen

#2275 2011-04-27 08:57

Bögni
Tag

Kedves Ashima,
arra még nem gondoltál, hogy másfajta zsákokat is ki kéne próbálnod, ha a mostani ennyire nem válik be? Nekem két és fél éve van sztómám, ezalatt 2-3 " balesetem volt, de mindig azért, mert rossz nacit vettem fel ( túl rövid volt a dereka, és nem fedte rendesen a zsákot ). Igaz, nekem vastagbél sztómám van, normális széklettel és székletszámmal, a vékonybélsztóma problémásabb..de én megpróbálkoznék másfajta zsákokkal is, míg meg nem találom az igazit. És tavaly a Haller utcában egy kis gyógyászati segédeszköz boltban vettem olyan hálót, ami a hason van, egy nagy zsebbel a zsáknak, ha esetleg elengedne..kettõt vettem, az egyik még érintetlen, ha szeretnéd, szívesen elküldöm Neked, próbáld ki, hátha...nekem a munkában nagyon bevált, meg nyáron ruha alá is. Esetleg nézz körül a neten, vagy beszélj a sztómás nõvéreddel, hogy milyen segédeszközök vannak..mert vannak, az biztos. Sõt, ha elmész egy ilyen segédeszköz boltba, ott is biztosan szívesen segítenek Neked. Én meg küldöm a cuccot, ha kéred:).
Addig meg nézz csak ki az ablakon..tavasz van..örülj a napnak, a melegnek, a madaraknak...fel a fejjel...
Ági

Nincs jelen

#2276 2011-04-27 15:38

evci
Tag

Szia Ashima!
Nekem azért tolódott a sztómazáróm, mert a hüvelyemben keletkezett egy sipoly, és ha a sebész ráengedte volna a székletet a fenekemre, akkor az minden létezõ lyukamon kijött volna, nagy károkat okozva, ami egyenlõ lett volna a végleges sztómával.
Balesetem a 4,5 hónap alatt 3x volt, 2x lejött a zsák, de csak egy kicsi ment mellé. Ha baleset van, annak a szagát általában én érzem meg elõször, még sosem volt olyan, hogy más szólt volna, hogy büdös van körülöttem és sosem folyt a lábamon a cucc. Hozzáteszem, nekem is vastagbélsztómám van. Ezek a balesetek általában akkor értek, amikor hirtelen és sokat zabáltam és löketszerûen távozott a széklet. Egyszer meg az történt velem, hogy álltam a zuhany alatt, ép törölköztem, kihúztam a zuhanyfüggönyt, és mint egy vulkán tört ki belõlem a cucc, beterítettem vele mindent:D Mindez az elõtte elfogyasztott aszaltbaracknak volt köszönhetõ:D Szóval én sztómával is zabálok, mint a gép, örülnék egy-két plusz kilónak.
Ma voltam az altatóorvosnál, õ is mindent rendben talált, úgyhogy 3.-án mûtét. Valószínûleg lesz egy nem túl jó fél évem, míg helyreáll a rend. De ha mégsem, az asszisztens szerint én leszek az, aki visszakéri majd a sztómát, hogy létezni tudjak. De remélem, hogy ez nem következik be.
Üdv.,
Évci

Nincs jelen

#2277 2011-04-27 16:55

Tim72
Tag

Hehe, nekem már 8 éve meg volt a sipolyom, csak inaktív volt. Aztán bezárták a sztómámat, rá két hónappal már aktív lett a sipoly, azóta is keseríti a napjaimat. Most annyival jobb, hogy a Budenofalk hab enyhíti a tüneteket. És így szépen tudomásul kell vennem, hogy újra remek gyógyszereket, kezeléseket kell kapnom mivel azóta kiderült nemcsak a sipolyom aktív, hanem a crohnom is, és lassan el kell fogadnom, hogy le kell mondani a baby projektrõl is. Nos, én sem így terveztem. Azt hittem a mûtét után összeszedem magam, és startolunk a férjemmel, amíg ki nem futunk az idõbõl. Nem gondoltuk, hogy sztómát kapok, és azt sem, hogy a záró mûtét után tovább bonyolódik a helyzet. Hát, ember tervez, Isten végez! Én pedig szépen-lassan kifutok az idõbõl. Ez van, de fel a fejjel! :)

Nincs jelen

#2278 2011-04-27 18:43

evci
Tag

Szia Tim!
Nekem sipolyom sosem volt, azt sem tudtam mi az. Szóval ez kiújulhat?:( Nem azonos a problémánk, mert míg Te crohn miatt kaptál sztómát, én végbélrák miatt:( Nagyon bízom benne, hogy a sztómazáró után összeszedem magam, hisz' többen is vannak itt, akiknek sikerült. Nagyon izgulok. Pláne a szótmazáró utáni fél évtõl félek. Remélem, hogy nem jutok el addig, hogy én sírom vissza a sztómámat.

Egy intim kérdés, aki nem akar, ne válaszoljon: Csajok, rendezõdött a nemi életetek a záró után? Úgy gondolom, ez is fontos dolog és hozzátartozik az életünkhöz.

Nincs jelen

#2279 2011-04-27 18:43

evci
Tag

Szia Tim!
Nekem sipolyom sosem volt, azt sem tudtam mi az. Szóval ez kiújulhat?:( Nem azonos a problémánk, mert míg Te crohn miatt kaptál sztómát, én végbélrák miatt:( Nagyon bízom benne, hogy a sztómazáró után összeszedem magam, hisz' többen is vannak itt, akiknek sikerült. Nagyon izgulok. Pláne a szótmazáró utáni fél évtõl félek. Remélem, hogy nem jutok el addig, hogy én sírom vissza a sztómámat.

Egy intim kérdés, aki nem akar, ne válaszoljon: Csajok, rendezõdött a nemi életetek a záró után? Úgy gondolom, ez is fontos dolog és hozzátartozik az életünkhöz.

Nincs jelen

#2280 2011-04-27 21:15

Ashima
Tag

Szia Ági!

Nagyon köszönöm, szívesen kipróbálnám azt a hálót, de természetesen nem ingyen:)
3 féle zsákot próbáltam eddig, hát az egyik szuper volt de méregdrága.
Ha jól emlékszem 600 Ft volt darabja, és ezt nem írják fel, vmi totál mást kaptam a kórházban, amivel nincs bajom, csak a balesetek mindig ezzel a fajtával vannak mégis valahogy.

Ma voltunk reggel a sebésznél, és szépen megbeszéltünk mindent.
2 hónapot várunk, utána csinálnak egy MRI-t és meglátjuk...

Nincs jelen

#2281 2011-04-27 21:15

Ashima
Tag

Szia Ági!

Nagyon köszönöm, szívesen kipróbálnám azt a hálót, de természetesen nem ingyen:)
3 féle zsákot próbáltam eddig, hát az egyik szuper volt de méregdrága.
Ha jól emlékszem 600 Ft volt darabja, és ezt nem írják fel, vmi totál mást kaptam a kórházban, amivel nincs bajom, csak a balesetek mindig ezzel a fajtával vannak mégis valahogy.

Ma voltunk reggel a sebésznél, és szépen megbeszéltünk mindent.
2 hónapot várunk, utána csinálnak egy MRI-t és meglátjuk...

Nincs jelen

#2282 2011-04-27 21:20

Ashima
Tag

Szia:)

Na ne tudd meg hogy ez a zuhanyzós jelenet nálam hányszor zajlott le már:)))))))

Vastagbél sztómám van, de valahogy teljesen másképp mûködök mint azelõtt.
Pl. nem bírom a tejet azóta, brutál hasmenést csinál, laktózmenteset iszom azóta, az okés.
Rengeteg kaját nem bírok már, remélem ez visszaáll majd.
Nagyjából már tudom mi okoz hasmenést, azt nem eszem, vagy csak akkor ha ki sem teszem a lábam itthonról.
Szerencsére reggel 9ig elintézem a dolgom, és egész nap kutya bajom, kivéve mikor nem:)

Ma voltunk a sebészemnél reggel, 2 hónapot várunk és utána MRI, aztán meglátjuk mit javultam...

Nincs jelen

#2283 2011-04-27 21:20

Ashima
Tag

Szia:)

Na ne tudd meg hogy ez a zuhanyzós jelenet nálam hányszor zajlott le már:)))))))

Vastagbél sztómám van, de valahogy teljesen másképp mûködök mint azelõtt.
Pl. nem bírom a tejet azóta, brutál hasmenést csinál, laktózmenteset iszom azóta, az okés.
Rengeteg kaját nem bírok már, remélem ez visszaáll majd.
Nagyjából már tudom mi okoz hasmenést, azt nem eszem, vagy csak akkor ha ki sem teszem a lábam itthonról.
Szerencsére reggel 9ig elintézem a dolgom, és egész nap kutya bajom, kivéve mikor nem:)

Ma voltunk a sebészemnél reggel, 2 hónapot várunk és utána MRI, aztán meglátjuk mit javultam...

Nincs jelen

#2284 2011-04-27 21:30

Ashima
Tag

Szia Tim!

Elmagyaráznád nekem hogy ez a sipoly mi és hogyan mûködik mert ne hari de fogalmam sincs, sosem hallottam még róla....
Mondjuk január elõtt a sztómáról sem volt fogalmam:)

Nincs jelen

#2285 2011-04-27 21:31

Ashima
Tag

Szia Tim!

Elmagyaráznád nekem hogy ez a sipoly mi és hogyan mûködik mert ne hari de fogalmam sincs, sosem hallottam még róla....
Mondjuk január elõtt a sztómáról sem volt fogalmam:)

Nincs jelen

#2286 2011-04-28 06:55

Lisa
Tag

Sziasztok!
Evci:
Kérdeznék én is valamit, hogy érted azt, hogy rendezõdött-e a nemi élet a záró után. SZóval amíg volt ideiglenes sztómátok akkor nem voltatok együtt a párotokkal? Jól értem? Vagy ez nem általános, csak jellemzõ egy-két ideiglenes sztómásra?

Nincs jelen

#2287 2011-04-28 07:13

Ashima
Tag

Erre a sex dologra én is kíváncsi lennék:)
Nálunk mûködik, bár nyilván másképp de azért megoldjuk:)
Azért több hónapot enélkül nem lehetne kibírni, vagy csak ha nagyon muszáj:)))

Nincs jelen

#2288 2011-04-28 07:19

Bögni
Tag

Szia, Ashima,
légyszi küldj nekem emilben egy címet, ahova mehet a háló:). És azért lesz ingyen, mert nekem csak itt áll a szekrényben, csak rakosgatom ide-oda..úgyhogy szeretném, ha elfogadnád.
Mikor a mûtét után visszamentem a kórházba melózni, nyáron sok gondot okozott, hogy a melegben a sok lótás-futástól mindig le akart jönni az alaplap. Gondoltam egyet, és írtam egy emilt a Mediszintechnek ( az õ zsákjukat használom már kezdettõl ), hátha van erõsebb alaplapú zsákjuk, vagy valamijük. Vártam a választ, nem jött, viszont két nap múlva kaptam tõlük egy kis csomagot, benne egy rugalmas övvel, amin van egy pont akkora mûanyag keret, amekkora az alaplap. Ezt az övet csak fel kell tenni a derékra, belebújtatni a keretbe az alaplapot, és láss csodát, tökéletesen megtartotta a zsákot:). Nagyon jólesett a figyelmességük ( ja, és teljesen ingyen volt az egész ). Szóval érdemes esetleg körülnézned annak a gyártónak a honlapján, akinek a zsákját használod, mert szerintem nekik is van hasonló megoldásuk.
Ha pedig véletlenül Mediszintench zárt 9-es zsákot használsz, akkor az egyik övet is el tudom küldeni:).
Az az elszomorító és felháborító, hogy a beteg helyett mások döntik el, milyen zsákot használhat:(...
Ez a két hónap hamar elszáll, meglátod. De ha adhatok egy tanácsot, azért arra is készítsd magad lelkileg, hogy akkor sem kapsz kedvezõ választ...a saját bõrömön tapasztaltam ezt sajnos. Mondjuk én teljesen jól elvagyok a sztómával, és már azt is tudom, hogy végleg az enyém marad a kispajtás :), de ezek a várható mûtétek...ezeken már jó lenne túl lenni...
Szép napot:)!
Ági

Nincs jelen

#2289 2011-04-28 07:25

Ashima
Tag

Írtam mailt:) köszi elõre is!

most coloplastosat használok, nem tudom a tiéd milyen nem is hallottam még róla.
Van képed róla? vagy majd rákeresek a neten milyen.
sajna tudom hogy nem biztos hogy 2 hónap múlva megmûtenek, már beletörõdtem.
próbálok teljes életet élni amennyire csak megy:)))))))

Nincs jelen

#2290 2011-04-28 07:50

Mancsa
Tag

A Convatecet próbáltad már? Stomadress, zárt, testszínû. Tb által támogatott és kb. 2000 Forintot kell egy negyedéves adagra fizetni... Ha kell adok elérhetõséget, hogy kipróbálhasd.

Nincs jelen

#2291 2011-04-28 07:53

Ashima
Tag

Megköszönném mert ezt sem ismerem...:)

Nincs jelen

#2292 2011-04-28 07:54

evci
Tag

Sziasztok, Szia Lisa!
Mi nem voltunk "úgy" együtt a párommal, mióta megy az egész rák-ügyem. Esélyünk sem volt rá, ugyanis 08.20-án szültem, mire a 6 hetes nõgyógyászati kontrollra mentem, már be volt kötve az elsõ kemóm és kaptam a sugárkezelést, ami az alsó fertályamat igencsak megviselte, égési sérüléseim voltak kívül-belül. Ahogy Ashima is írta, megoldjuk másképp, de tudod, azért az embernek vannak normális vágyai. A sugártól a hüvelyem teljesen átalakult, szûkebb és rövidebb lett. A sipoly miatt tükrözték a hüvelyemet is, nagy fájdalommal járt. Jobban fájt, mint a fenkem. Tegnap megkérdeztem errõl az asszisztenst, azt mondta, az elsõ együttlét nagyon fog fájni, aztán egyre jobb lesz, de sikosítót mindig kell használnunk, mert a sugár hüvelyszárazságot okoz egy életre. Szóval ez sem lesz egyszerû, de egyenlõre még örülök majd, ha a mûtét után tudom tartani székletemet.

Nincs jelen

#2293 2011-04-28 08:07

Bögni
Tag

Ashima,
a www.mediszintech.hu oldalon nézelõdj. Szerintem ha emilezel nekik, vagy felhívod õket, küldenek mintát a zsákból, csak írd meg /mondd el, hogy milyen sztómád van, mik a problémáid, stb.
Mivel a záród idõpontja még nem biztos, szerintem nézz körül több gyártónál is ( a Mancsa által ajánlottnál is ), mert egy jó zsák sokat javíthat az életminõségeden.
Mindjárt megyek a postára:)...
Ági

Nincs jelen

#2294 2011-04-28 08:11

Ashima
Tag

Oké, köszi :))))))))

Nincs jelen

#2295 2011-05-06 13:45

evci
Tag

Sziasztok,
itthon vagyok a kórházból. A részleteket a "sztómazáró után" c. topikban írom le, hátha valaki egyszer úgy keres rá.

Nincs jelen

#2296 2011-05-13 07:35

Shikaritr
Tag

Sziasztok.multhet penteken mutottek. Bélszükület miatt. A sok medrol kiatt nem varrhatták össze a kèt bélszakaszt így augusztusig sztómám van 19 évesen azt érzem hogy összeomlok.5-6 napja nem érdekelt de mostmár zavar nekem kell leengedni 2-3 naponta borotválnom kell körülötte.fáj picit ahogy leszedem a ragasztót szal valaki öntsön belém lelket légyszi:(

Nincs jelen

#2297 2011-05-13 07:52

Ashima
Tag

Szia!

Milyen sztómád van?
Nehéz az emberbe ilyenkor lelket önteni, legalábbis anno belém senki nem tudott.
Ezt valahogy az embernek magában kell elrendeznie.
Meg kell tanulni kezelni ezt, és fõleg együtt élni vele. És nem úgy élni a mindennapokat, hogy úristen mikor lesz már ennek vége, mert az sehova nem vezet.
Próbálj meg teljes életet élni, még ha most úgy gondolod ez nehéz lesz, de hidd el ahogy telnek a hetek menni fog!
Õszinte leszek hozzád, én több mint 3 hónap után tudtam úgy élni mint régen, hogy sokszor eszembe sem jut hogy sztómám van és bármikor bárhova el merek menni, már nem érdekel és nem érzem hogy gátolna.
De azért ennyi idõ, mert mostanra tudtam feldolgozni magamban szerintem és mert a záró mûtétemet eltolták, tehát más lehetõségem nem is maradt, de emiatt nem fogok bezárkózni.
Világ életemben szerettem élni, jönni menni, nehogy már ezt feladjam egy sztóma miatt:)))))

Fel a fejjel, itt rengeteg segítséget kapsz bármirõl is legyen szó!

Nincs jelen

#2298 2011-05-13 10:13

Tünde
Tag

Szia Shikaritr!

Tudom milyen érzés hidd el magadba zárkózva ülni és nézni a semmit... De Te egy fiatal ember vagy akinek céljai vannak, elõtted az élet. Nem mindegy, hogy a nyarat, hogy töltöd otthon bezárkózva, vagy akár a Dunaparton csavarogva. Ha vmi bajom volt mindig az Öreg tó körül jártam egyet (Tatán lakom. )Kiültem a vérfalra és jobb kedvem lett. Amit most nem tehetek meg, mert nem vagyok olyan állapotban. Alig várom , hogy 10 nap múlva megmûtsenek és végre az életem ne a fájdalomról, sipolyokról, hasmenésrõl szóljon. Látod vki még a sztómát is várja... Ilyen az élet. Eddig soha nem gondoltam, hogy el lehet fogadni a sztómát, de ha muszály? Az utolsó mûtétnél kitoltak, és rögtön néztem a hasam, van-e sztóma v. nincs. Akkor nem kellett most lesz és muszály elfogadnom. Fogd fel úgy, hogy Neked ez csak átmeneti, és csak jobb lehet.  Szar, ha a nyár strandolás nélkül fog telni, de erre a nyárra találj ki mást. Ne csak otthon ülj, a barátok akkor is barátok, ha Te éppen beteg vagy.
Kitartást kívánok, és bulizást a nyárra, rád fér:)

Nincs jelen

#2299 2011-05-13 10:23

Ashima
Tag

Sztómával is lehet strandolni.
Csak ha sokat vagy vízben sûrûbben kell cserélni a tasakot mert leválhat a ragasztó.
Ez is csak megszokás. És nem úgy kell hozzáállni hogy majd mindenki téged bámul.
Vegyél fel egy polót, de ha bámulnak is mi van? nem leprásak vagyunk és minden csoda 3 napig tart:)
Én is félve mentem ki elõször, de most már lazán:)

De elõször tanuld meg kezelni, tapasztald ki mikor mit ehetsz, és szabályozd a székletet idõben, úgy könnyebb életed lesz sokkal augusztusig!

Nincs jelen

#2300 2011-05-13 13:26

Lisa
Tag

Sziasztok,

Üdv a fórumon és a topicban Shikaritr!
Anno én is 19 évesen kaptam meg a sztómámat, amivel kapcsolatban nekem olyan érzéseim voltak mint most Tündének.
Egyszerûen annyira örültem, hogy megszabadulhattam az örökös fájdalomtól, és szenvedéstõl. Ez nagyon sokat számított.
Visszakaptam, nem is vissza hanem egy teljesen új életet kaptam aminek örültem és amit élvezni is kezdtem. Sokszor rossz érzés, hogy sztóma van, de mindig eszembe jut, hogy már nem élnék nélküle és az, hogy mennyi fájdalomtól szabadított meg.
Én egybõl csináltam vele mindent, éretségiztem, felvételiztem, nyaraltam, strandoltam, koncerteztem, semmiben nem gátol. Igen, a legfontosabb, hogy megtanuld kezelni, és elfogadni, hogy a tatyóban legyen, mindig felszerelés ha csaj egy darab is akkor is, így ha bármi "gigszer" adódik, akkor sem vagy teljesen kétségbe esve.
Tulajdonképpen a kérdés itt az, hogy ezekhez a dolgokhoz, hogy állsz hozzá, "jaj ne már, cipelni magammal ilyen hülyeséget, meg milyen ciki"vagy úgy hogy úgy van a táskádban mint pl. a cigis dobozban az öngyula.

Ami pedig a legfontosabb, hogy ideiglenes és lesz záród, úgy tûnik nem is olyan soká. Ha ez kellett ahhoz, hogy jobban légy, akkor ez. Ha pedig csak dumálni, vagy panaszkodni szeretnél, akkor itt nyugodtan megteheted!

Nincs jelen

IBDoktor

Láb