#2751 2012-03-21 19:08

Andi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Meglátogattam ma Lizuskát, még gyengécske, fáj a pocija is, de már egy kicsit jobban van. Ma megszabadították a katétertõl, de így is maradt még bent csõ rendesen, majd napról-napra azoktól is megszabadul. Ma már kortyolgathatott 3 dl folyadékot, ami nagyon jól esett neki. Sztómája mûködik... Megölelgettem, de nem sokáig maradtam nála, mert fáradt volt.

Nincs jelen

#2752 2012-03-21 21:17

lunci
Tag

örülök, hogy Lizus jól bírja, jó tudni mire számíthatok egy hét múlva én is

Nincs jelen

#2753 2012-03-22 07:49

Lisa
Tag

lunci!
És Te, hogy vagy? Minden elõkészület megvolt már? Készülsz? Oda is megy majd a drukk rendesen!

Lizuskának már csak gyógyulgatást kívánok, vigyázzon magára,és legyen türelmes (De az megvan nála :) )
Andi puszilom, add át neki!

Nincs jelen

#2754 2012-03-22 17:49

lunci
Tag

még kivizsgálások hátravannak, pakolom a bõröndöt hétvégén, szerdán befekszem, aztán uccu neki, tele vagyok lelkierõvel :)
és köszönöm, ha gondoltok majd rám is :)

Nincs jelen

#2755 2012-03-22 19:53

Andi
Tag

Lunci, nagyon drukkolunk Neked is és majd küldjük az energiát!!! :) Akkor csütörtökön fognak mûteni? Én akkor is megyek Szegedre, pouch tükrözésre és tágításra :(, meglátogatnálak, de szerintem a mûtõben leszel akkor, amikor én ott leszek.
Lizuska ma már sokkal jobban van, kicsit sétálgatott, egyedül ment wc-re. :) Tegnap kivették a draint a hasából, ma a fenekébõl is kivették a csövet, és ha minden igaz holnap a perirektális draint is kiszedik. Ma már 6 dl-t ihatott, bízik benne, hogy holnap már ehet is egy kicsit. Infúzió még megy neki. Sztómával minden rendben...

Nincs jelen

#2756 2012-03-22 20:11

Shikaritr
Tag

Én ma voltam CT-n. A leleteim kiválóak, nincs aktív gyulladásos szakaszom sehol. Voltam bicajozni kicsit és benyomtam suttyomba egy jó kis hamburgert :$

Köszi mindenkinek aki írt és biztatott! A több mint egy éve tartó kálváriám végre véget ért!
Isten Áldja a MÁV kórházat! ;)

Nincs jelen

#2757 2012-03-22 20:24

Andi
Tag

Shikaritr! Ez nagyon jó hír!!! Vigyázz magadra és gyorsan felejtsd el az elmúlt 1 évet!!! Azért majd néha-néha adj hírt magadról! :)

Nincs jelen

#2758 2012-03-22 20:28

eriki
Tag

Drága Shikaritr!
Annyira jó ilyeneket olvasni, ahogy az öröm érzõdik a szavaidon. Mivel bõven anyád lehetnék, már bocs, de úgy izgultam érted, mint egy gyerekért, akinek semmiképpen nem akarja a szülõje, hogy rossz érje, hogy fájjon neki valami.
Jó, hogy hírt adsz a jó történésekrõl is.

Nincs jelen

#2759 2012-03-22 20:40

eriki
Tag

Szia Andi!
Nagyon jó ezeket a híreket olvasni Lizuskáról!

Lunci!
Neked is nagyon szorítunk! Az jó, ha úgy indulsz neki, hogy erõs vagy!

Andi!
Szabad kérdezni, hogy neked miért kell ilyeneket csinálni, mi várható utána?

Nincs jelen

#2760 2012-03-22 21:05

Andi
Tag

Eriki!
Sajnos nekem a mûtét óta állandóan begyullad a megmaradt 4 cm-es végbélcsonk és mély fekélyek is vannak rajta, és legutóbb (2011. okt.) a vékonybél alsó szakaszán, a pouchban is látható volt gyulladás és aphtoid fekélyek. Elég sokat kell wc-re járkálnom, fáj, görcsölget a hasam. Az alsó varratsor be van szûkülve, azt már 2x kellett tágítani, most is azt fogják, valamint megnézik, hogy mi újság bent gyulladás-ügyileg. Székletmintát is kell vinnem.

Nincs jelen

#2761 2012-03-22 21:20

eriki
Tag

Köszi a választ!
Szerintem én is valami ilyesmivel kínlódtam 10 évig, csak engem senki nem vizsgált meg. Nekem iszonyatos görcseim voltak, és inkább azt kértem hogy legyen sztómám! Sajnos akkor még nem volt internetem, nem voltam a közösség része, nem tudtam, hogy másokkal is lehet ilyen.Azóta persze már itt a fórumon is megtaláltam a pouchitis topikot!

Nincs jelen

#2762 2012-03-23 19:06

lunci
Tag

Andi, én annyira örülök, hogy ilyeneket írsz, meg lizusról is, és sajnos tényleg nem tudom milyen állapotban leszek még csütörtökön, de köszönöm, hogy így ismeretlenül is meglátogatnál :) és eriki neked is nagyon köszi a drukkot :) szeretném én is mihamarabb azt íri majd, mint Shikaritr, hogy kutyabajom ;) sõt, egy hambit én is elmajszolok majd ha itt az ideje :P

Nincs jelen

#2763 2012-03-24 16:49

Andi
Tag

Sziasztok!
Hoztam nektek jó híreket Lizuskáról! :) Jól érzi magát, tegnap már kapott kekszet, ma kétszersültet, üres levest, krumplipürét. Úgy néz ki, hogy ma kapott utoljára infúziót, holnap kiveszik a nyakából a centrált. Még nem merte megkérdezni, hogy mikor engedik haza, de már nagyon szeretne otthon lenni a gyerekekkel.
Átadtam a jókívánságaitokat, nagyon örült neki, köszöni mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni tõletek (Lisa, Eriki), hogy ti kétrészes vagy egyrészes sztómazsákot használtok? Én anno kétrészest használtam, nekem a Convatec süllyesztett alaplapos vált be, mert az egyrészes alá folyton aláfolyt a széklet és rögtön levált, ezért kaptam alaplaposat. Most Lizuska egyrészest kapott, mert nem ajánlotta a sztómásnõvér az alaplaposat, mivel az nyomja ott a hasát. Emlékszem nekem is kicsit nyomta eleinte, de utána hozzászoktam, viszont az nagyon jó volt, hogy nem volt soha gondom a leválással. Remélem Lizuskának beválik az egyrészes és nem lesz itthon gondja vele. Nektek mi a véleményetek?

Lunci, nagyon drukkolok neked, csütörtökön gondolok majd rád! Minden rendben lesz!!! Addig is vigyázz magadra!

Eriki esetleg priviben írhatnék neked, szeretnék tõled kérdezni a régi pouch problémáidról?

Szerkesztette: Andi (2012-03-24 16:51)

Nincs jelen

#2764 2012-03-24 17:17

Andi
Tag

Lisa! Bocsi, közben visszaolvastam, hogy Te is kétrészest használsz és szerinted is jobb a kétrészes. Szerinted nem lesz gondja Lizusnak az egyrészessel. Mert ha azt megrendelik neki, akkor a sztómazáróig azzal kell kínlódnia. Nem értem, hogy a sztómásnõvér miért ellenzi a kétrészest? Talán azért, mert frissen mûtött? De én is frissen mûtöttként kétrészest kaptam, talán már a mûtét utáni 4. napon.
Kérlek írjátok meg a véleményeteket ezzel kapcsolatban!

Nincs jelen

#2765 2012-03-24 19:13

Lisa
Tag

Szia Andi!

Furi kérdés, de nagyon emlékszem rá, hogy közvetlen a mûtétem után a sztómaterápiás nõvér mindenárom egyrészest akart adni (fogalmam sincsen miért, nagyon furcsa, de rosszindulatú nem akarok lenni), de már akkor láttam, hogy "basszus" ileosztómásként nehogy már egyrészt, mert az nem jó, azt nem tudom annyiszor üríteni, tisztítani amennyiszer azt én akarom.
Én voltam az aki ragaszkodott hozzá, hogy ne egyrészes legyen! Szerintem Lizus-nak is jobb lenne a kétrészes, azzal bátrabb lenne és jobban járna.
Az, hogy frissen mûtött....nekem azt mondta a nõvér, hogy meg van gyötörve a hasfal, és nem kellene azzal terhelni pluszba, hogy a kétrészest rápattintom és megnyomódik a hasam és a belek.. De ez csak pár hét könyörgöm, hát hol van ez ahhoz, hogy utána hónapokig (vagy végtelenségig) kényelmesebben legyek.
Szóval valamiért le akarnak beszélni minket  a kétrészesrõl (és megint csak nem akarom kimondani, de lehet, hogy vlmi gazdasági ok miatt van) , de szerintem egy ileosztómásnak a "legideálisabb" egy kétrészes leereszthetõ, vagy esetleg felesbe zárt + leereszthetõ zsák, nekem ez a véleményem!
Lizusnak pusz, de jóóó, hogy ehetett végre valamit!!!

Nincs jelen

#2766 2012-03-24 20:00

lunci
Tag

Andi, köszönöm nagyon :)

Ajánlanátok, hogy mindenképp én is majd kétrészest kérjek, ha engedik ha nem? Én se akarok vele szenvedni feleslegesen :S

Nincs jelen

#2767 2012-03-25 10:32

eriki
Tag

Szia Andi!
Nyugodtan írhatsz, kérdezz bátran, válaszolok!

Nincs jelen

#2768 2012-03-25 10:56

Lisa
Tag

Lunci: én igen, határozottan azt ajánlanám. Ha egyrésze lesz akkor is leereszthetõ, ez feltétlenül elengedhetetlen egy ileos-nak!

Nincs jelen

#2769 2012-03-25 11:55

eriki
Tag

Nekem vegyesek a tapasztalataim. A kezdetektõl 2 részest használtam, convatec-et, meg voltam vele elégedve, de valahogy sosem tartott ki addig az alaplap ameddig kellett volna. Azért szerettem, mert nem kellett naponta vacakolni vele, de pont ez lett a "veszte".Egyszer a kórházban "örököltem" valakitõl jó sok egyrészest és elkezdtem használni amikor kifogytam a kétrészesbõl.Nekem nagyon bevált, jobban rá tudom simítani a dimbes-dombos hasamra, és valahogy nyugodtabb is vagyok, hogy minden nap új a ragasztás. A kétrészes gyûrûje mindig szinte lepattant rólam.Nyilván akinek lapos a hasa,( én kövér is vagyok) annak nem probléma.Azt, hogy nyomja a hasát, egyáltalán nem látom nagy problémának, nem emlékszem különösebben nagy fájdalomra a mûtét után a felhelyezésnél.Nekem csak addig volt érzékeny amíg ott voltak a varratok. Szerintem a kétrészes alaplapot egy kezdõnek sokkal egyszerûbb felrakni, mert látja az illesztést. természetesen mindig a leeresztõs, nyitott zsák jöhet csak szóba ileosztómánál.Csak ha fürdõruhában voltam,akkor használtam mini zárt zsákot.Bocs hogy ilyen sokat írtam! Egyébként ha valakit érdekel az egyrészes szivesen küldök levélben pár darabot kipróbálni, több gyártótól is van bõségesen.!

Nincs jelen

#2770 2012-03-25 20:01

lunci
Tag

De jó itt okosodni tõletek :)

Nincs jelen

#2771 2012-03-25 20:21

jeva
Tag

Sziasztok!
Attól szeretnék érdeklõdni akinek már volt sztómazáró mûtéte.
Anyukámnak május égén lesz, és azt szeretném kérdezni, hogy ugye sztóma nélkül a bélmûtétnél adják a hasahjtó löttyöt amit meg kell inni. De ilyenkor amikor sztómája van az embernek ez hogy mûködik? Gondolom ilyenkor nem adnak hajhajtó italt. De nem tudom ezért kérdezném ha valaki megosztaná velem.
Köszönöm!

Nincs jelen

#2772 2012-03-26 00:42

FB
Tag

Kedves Mindenki,

Néha belenézek a fórumba, mert egy sztómaviselõkkel foglalkozó alapítványnál dolgozom. Láttam, hogy kérdés az egyrészes vagy a kétrészes eszköz a jobb-e. Mi nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindenki a számára legmegfelelõbb eszközt kapja, ami neki tetszik, amivel jól és biztonságban érzi magát. Ezért aki még mûtét elõtt áll, vagy már mûttét után van és szeretne új vagy más eszközt kipróbálni, egy mintacsomagot állítunk össze az alapján, hogy mit szeretne. Egyrészes és kétrészes eszközbõl is több félét tudnunk adni kipróbálásra, a legújabbakat is. Valamint ápolóeszközökbõl is vannak mintáink ha valaki szeretne.

Az alapítvány oldala:
www.vanholnap.eu

Remélem tudunk segíteni.

Nincs jelen

#2773 2012-03-26 14:43

Andi
Tag

Sziasztok!

Úgy néz ki, hogy utoljára "tudósítok" Lizuskáról. :) Jól van, ha minden igaz holnap hazajöhet. Eszik-iszik, bélmûködés rendben. A kórházi koszt nem igazán jön be neki sem, mint ahogy másnak sem, nem túl változatos (kétszersült, háztartási keksz, üres leves, krumplipüré), de majd itthon már ehet finomságokat, majd szépen kitapasztalja magának, hogy mi a jó és mi nem. Egyrészes sztómazsákkal jön haza, de azt mondja, hogy neki ezzel nincs gondja. Erõsödnie kell még, de itthon minden könnyebb lesz. Ráadásul jó idõ van, süt a nap, ami szintén jó hatással van gyógyulásra.

Lunci! Nagy-nagy drukk, ha esetleg bármi kérdésed lenne, segítségre van szükséged nyugodtan írj! Gondolatban veled leszünk! Sok-sok erõt és kitartást kívánok Neked!

Eriki! Írok e-mailt.

FB! Köszönjük a segítséget!!!

Ez nem ide vágó téma, de szorítsatok nekem csütörtökön, akkor lesz a pouch tükrözésem és tágításom, 13 h-ra kell mennem!

Puszi mindenkinek! Andi

Nincs jelen

#2774 2012-03-26 14:49

Andi
Tag

Jeva!
Bocsánat, a Te kérdésedre meg nem válaszoltam. Szóval, elõször is az a kérdés, hogy Anyukádnak ileosztómája van, vagy kolosztómás? Nekem ileosztómám volt és a sztómazáró elõtt nem volt semmiféle hashajtás, mivel a vékonybél gyorsan kiürül... A mûtét elõtti napon már úgy emlékszem, hogy nem ettem, csak bõségesen folyadékot kellett fogyasztani, de kolosztómásoknál ez azért másképp van...

Nincs jelen

#2775 2012-03-26 18:54

lunci
Tag

Ha Lizus holnap hazajön, én meg szerdán megyek, éppen nem is tudunk találkozni :( pedig titkon reméltem...
De nagyon jó tudni, hogy jól van, valahogy emiatt én se gondolok másra, csak hogy én is ilyen jól leszek már ennyi idõ után, teljes optimizmussal vagyok megfertõzve :P

Andi, te is nagy támasz vagy nekem, hogy ilyeneket írsz, és ha majd hazajutok én is, biztos lesz egy-két dolog amiben majd kérdezõsködöm :) én is megpróbálok tudat alatt neked drukkolni, ha úgy megy, mert lehet, hogy épp csak ébredezem majd mikor te tükrözésen leszel :P

De addigra meglesz Pöci, a sztómám, akinek már nevet is adtam, és jól leszünk mi ketten :D

Nincs jelen

#2776 2012-03-26 19:05

jeva
Tag

Andi!
Köszönöm szépen a válaszodat.
Igaz lemaradt, anyukámnak is ileosztómája van. Akkor jó. Mi is gondoltunk rá, hogy lehet, hogy annyi lesz, hogy elõzõ nap nem ehet, de nem tudtunk errõl semmi pontosat.
Az egy vagy két részes dilemmához annyit mondanék, igaz nem nekem van sztómám hanem anyukámnak, de nagyrészt én csinálom neki az ezzel járó feladatokat. Szóval neki is egyrészes zsák van, amikor választani kellett nekünk csak egy részeset hoztak be, akkor nem is tudtuk hogy milyen a másik, ugyanis elõre úgy volt tervezve, hogy nem lesz sztómája és akkor még nem tájékozódtunk részletesebben. Szóval nekünk eléggé bevált az egyrészes dansac-os zsák. Igaz vannak idõszakok amikor leesik, de lehet, hogy az õ esetében befolyásolja az is, hogy kemoterápiát kap és néha ilyen vizszerû tiszta lé a sztóma aljánál folyik neki.
Minden új és régi sztómásnak sok erõt és kitartást kívánok.

Nincs jelen

#2777 2012-03-26 20:17

Shikaritr
Tag

Jeva! Elõtte természetesen lesz egy jó kis beöntés is. Nekem keserûsót kellet vedelnem sztómazárás elõtti nap. Az sem volt kellemes, de a beöntés sem, fõleg, ha egy nõ elõtt kell ott pucsítgatni.

Lunci, te meg készülj fel, mert én meg küldöm neked a póvert! :D
És lenne egy tényleg jóindulatú tanácsom a végére :)
Amilyen gyorsan csak tudod cseréld le a fórumos képedet valaki másra. Voltam olyan kiváncsi és beillesztettem a google képkeresõjébe és egybõl kidobott téged az igazi neveddel. Mások (akár ellenségek) ezt felhasználhatják majd támadásként, fõleg, ha ugyanazzal a névvel vagy itt is :/

A rajzaid viszont jók :D Én is szoktam alkotni, bár én a Magyar Batman közösség életére felügyelek és nem tudok rajzolni :/

Szerkesztette: Shikaritr (2012-03-26 20:23)

Nincs jelen

#2778 2012-03-26 20:21

Andi
Tag

Lunci! Annyira aranyos "Pöci". :) Nagyon tetszik a hozzáállásod, minden rendben lesz! Lizussal már nem találkoztok, de még van rá esély, hogy máskor összefussatok.  Esetleg itt Kecskeméten, amikor már mindenki jól lesz. :)

Jeva! Nektek is sok-sok erõt és kitartást kívánok! És nekem nem volt semmiféle beöntés és társai sztómazárás elõtt, de szerintem ahány kórház, annyi szokás, meg attól is függ, hogy valakinek megmaradt-e valamennyi a vastagbelébõl vagy sem, nekem az egész vastagbelemet kivették. Szerintem majd kérdezzetek rá a sebésznél.

Szerkesztette: Andi (2012-03-26 20:23)

Nincs jelen

#2779 2012-03-27 15:25

lizuska
Tag

Sziasztok!!!!!
Mindenkinek köszönöm a drukkolást, hogy gondoltatok rám. És jött az energia rendesen. És vasárnap amikor befeküdtem azon kaptam magam hogy nem izgulok és rájöttem hogy biztosan sokan gondoltok rám és azért van.
Végre itthon!
Nagyon gyenge vagyok még, de óráról órára jobb. Sztómával nincs különösebb gondom.
Bár még nem ragasztottam egyedül, mert amikor jöttek a sztómás nõvérek akkor még nem voltam olyan állapotban, és amikor meg már jobban voltam akkor meg szabira mentek.
De jól vagyok és ez a lényeg.
Lunci! Nagyon sokat fogok rád gondolni, és már gondoltam eddig is mert sokszor eszembe jutott hogy ezeken te is átmégy amiken én. Nagyon irigyellek a hozzá állásodért, bár én is erõs voltam de te rajtam bõven túl teszel.
Ügyes legyél. Jó hogy nem találkoztunk ott, biztosan érted hogy értem. Nekem már itthon kell erõsödnöm a gyerekeimmel, tõlük is kapok energiát.
A nõvérek aranyosak. Van  egy ápoló férfi is, õ is nagyon kedves.
A fõnõvér meg hihetetlenül segítõkész és empatikus.
Remélem még olvasod az írásom és nagyon sokat fogok rád gondolni. És ne múljon az erõd amikor úgy érzed hogy  igen akkor is mély levegõ és beszívod az energiát. Nekem ez segített, minden egyes levegõnél azt képzeltem hogy energiát lélegzem be.

Andi!! Köszönök mindent, hogy mellettem álltál és a barátságodat.
A sztómáért nem vagyok hálás a sorsnak de a barátságodért  nagyon, ami nélküle nem jött volna létre.
Minden sorstársamnak kívánok egy ilyen "Andit". Egy védõ angyalt aki ellát minden jó tanáccsal.

Eriki!
Szeretném megkérdezni, hogy neked az egyrészesnél nem volt gond a mindennapi ragasztás? Hogy le kell húzni nap mint nap??  Nem kezdte ki a bõröd?? Nem tudom lemerjem e venni mindennap mert hála istennek nagyon ragaszkodik, és igazodik is a bõrömhöz. De nincs össze hasonlítási alapom a kétrészessel ezért nekem ez megfelel.
Ezek már leeresztõsek és tépõzár van alul.
Segítsetek ebben légyszíves. köszönöm. puszi mindenkinek.  Lizuska.

Nincs jelen

#2780 2012-03-27 15:31

lizuska
Tag

NEM mindennapi ragasztást akartam írni hanem mindennapi cserét. köszi. :-)

Nincs jelen

#2781 2012-03-27 15:59

lunci
Tag

Shika, neked is nagyon kösszke :) és jó tanács elfogadva, kép ment, de név marad, amúgy én is ugyanígy már 'lenyomoztam' innen valakit puszta kíváncsiságól :P de még jó, hogy ellenségeim nincsenek, és a legkevésbé sem érdekel ha valaki netán innen szerezne rólam infót ;)

Andi, egy talira én is gondoltam már, ha majd Lizussal már rohangálni is tudunk a zacsikkal együtt :D

Lizus! Vééégre itthon!! :) De örülök, hogy ilyen jól vagy és még elcsíptelek itt. Jó tudni, hogy jó helyem lesz ott, így még nyugodtabb vagyok, ami már fura is, semmi para nincs bennem :P és nagyon nagyon köszönöm a holnapi drukkot neked is! :) Gyógyulj, pihenj, lazíts, napozz, és ne gondolj semmi feleslegesre, ez most csak a te idõd, míg jobban nem leszel. Puszi!

Nincs jelen

#2782 2012-03-27 18:14

Andi
Tag

Hajrá Lunci!!! Ha hazajöttél várjuk a jó híreket és majd talizunk is, amikor már úgy érzitek magatokat! Nagyon szorítok csütörtökön!

Drága Lizus! Üdv. itthon, a többit majd priviben! Vigyázz magadra!  Pussz! :)

Szerkesztette: Andi (2012-03-27 18:16)

Nincs jelen

#2783 2012-03-27 20:48

Lisa
Tag

Lizuska! Üdv Neked otthon!!!!
Lunci! Vigyázz Magadra, és nagyon szurkolok Neked!!!

Sziasztok!

Nincs jelen

#2784 2012-03-27 20:51

lunci
Tag

Amint hazaérek írok :)

Nincs jelen

#2785 2012-03-28 13:00

lizuska
Tag

Sziasztok!!!

Shikaritr!
Nagyon örülök hogy ilyen jól vagy, remélem hamarosan velem is így lesz.
Szeretném megkérdezni, hogy, hogy érted azt hogy bármit meg lehet enni? Azért volt olyan étel amit kerültél, pl: gomba, káposzta, vagy paradicsom,borsó, bab??? Ezek nem tudják elzárni a sztómát??
Én ilyenektõl félek, de ha nálad nem okozott gondot akkor én is megpróbálom óvatosan.
Légyszi írd már meg a tapasztalataidat. köszi.

Lisa!! Köszönöm szépen. Nagyon kedves vagy.
Te írtad hogy kólázgatni szoktál, neked a szénsavas üdítõk nem okoznak gondot??
Köszönöm elõre is. 
Szép napot mindenkinek. Lizuska.

Nincs jelen

#2786 2012-03-28 13:44

Lisa
Tag

Lizuska!

Annyiban szokott "gondot" okozni, hogy levegõsödöm, de nem hangosan (ha érted mire gondolok) akkor picit gyakrabban elmegyek a mellékhelyiségbe és kiengedem a levegõt ennyi. Nem igazán vagyok hajlandó kompromisszumokat kötni (EGYELÕRE, még nagyon fiatal vagyok hozzá) a sztómámmal, alkalmazkodjon Õ hozzám ha lehet :D
Tudom, hogy nem ez a legmegfelelõbb hozzáállás, de egyenlõre így érzem! Elég sok mindent csináltam már együtt a sztómámmal és semmit nem bántam meg.
Talán a szûk ruhák hordása, az ami a legnegatívabb, az is "csak" a felmaródás miatt, de egyelõre, ezzel sem tudok mit csinálni, itthon persze egy melegítõ kényelmes , de azért ha kimozdulok szívesebben veszek fel egy farmert!
:D

Nincs jelen

#2787 2012-03-28 15:40

Shikaritr
Tag

Hali Lizuska!
A székelykáposzta és a töltöttpaprika jelenleg is a kedvencek kategóriába tartozik, sztómával azt is megettem és most sem vagyok rosszul tõle. A bármi az azt jelenti nálam, hogy mindent amit szeretek :) Volt Borsólevest például ettem és semmi bajom nem lett tõle. Igaz a Sztómán valamikor szinte egybe jöttek a borsószemek, de nem akarom turmixárágni az ételt :D Nyáron ezerrel kajáltam a dinnyét ugye, amibe van mag. 1-2 mag lecsúszott de nem dugította el a sztómát. Szerintem ez az eldugítás lehetetlen. Ilyen alapon a bélbe is bárhol elakadhatna a mag :)
Viszont mások vagyunk, te még szerintem még 1-2 hétig ne próbálkozz a mindent kajálokkal, mert könnyen hányhatsz. Amennyit tudsz egyél, de vigyázz rá, mert az ideiglenes sztómások általában híznak valamennyit a sztóma közben, mert annyit kajálnak.

Amúgy tegnap benyomtam egy jó kis Gyrost, egy kis isteni sült krumplival...  Irtó jól érzem magam na :D

Nincs jelen

#2788 2012-03-28 16:15

lizuska
Tag

Sziasztok!!
Lisa, ezt a levegõsödést én is tapasztaltam, és nagyon kényelmetlen én is kiengedem ilyenkor. Szóval ennél nagyobb baj nincs akkor jó. Nem vagyok nagy kóla ivós de van hogy megkívánom.
A farmert egyenlõre el sem tudom képzelni, alatta eltud férni a zsák ha már megtelt? Persze hogy ilyenkor megy az ember üríteni de amíg oda érünk addig kérdezem. Annyira tetszik a hozzá állásod. Én még nem vagyok ilyen ügyes.
Köszönöm a gyors választ. puszi.

Shikaritr, én a sztóma nyílásánál gondoltam a dugulást, ami étel nem emésztõdött meg hogy áttud e jönni a nyíláson. Tegnap nem bírtam ellen állni a csemege ubinak. Nem lett semmi baj. Sertés pörit ettem, palacsintát, ma túrós tésztát. Jól vagyok. Igyekszem felerõsödni mert nagyon lefogytam. 10 kilót. Nagyon sok folyadékot is vesztettem a sok híg széklettõl ami még a kórházban volt. Nem is bánnám ha híznék.

Nagyon örülök, hogy jól érzed magad!
Szép napot. Lizuska.

Nincs jelen

#2789 2012-03-28 17:36

reménység
Tag

Képzeljétek, készítettem egy tök jó kaját, gondolom senkinek semmi újat nem mondok vele, viszont én napok óta pirítóson és fõtt krumplin tengõdök. ma nagyon meguntam már a krumplit.
Vettem 1 db cukkinit, meghámoztam, felkockáztam. volt a mélyhûtõbe egy darab fagyasztott hal, azt kiolvasztottam és még elõtte felkockáztam, aztán miután felengedett, a levét lecsöpögtettem, összekevertem a cukkinivel és lesütöttem teflonba. kb. 10 perc az egész procedúra és csak sót tettem rá + nagyon kicsi delikátot.
A hal és a cukkini istenien lesült, én nem margarinon sütöttem le, hanem egy mokkáskanálnyi oliva olajon.
se zsíros nem lett, a cukkini kicsit levet eresztett sütés közben, viszont tovább sütöttem és kb. 1 bögrényi lett belõle, már be is faltam a felét.
hátha valakinek ötletet ad amig a crohn lángol, mert nekem bizony lángol. biztos csak tavasz van, de valahogy a fosás az megy rendesen.

Nincs jelen

#2790 2012-03-28 19:08

Shikaritr
Tag

Lizuska én is így értettem. Azért mert nincs ott semmi, csak egy lyuk, attól az még ugyanúgy tovább megy. Az az utáni kaja egyszer csak kinyomja még a dinnye magját is. Nem beszélve a cseresznyét, ami úgy feszít amikor szétmegy.. De olyan kellemes érzés amúgy :D Majd megtapasztalod

Nincs jelen

#2791 2012-03-29 10:10

Lisa
Tag

Lizuska!
Értem amit írsz farmer ügyben :), de azt úgy lehet kiküszöbölni, hogy esetleg egy bõ pulcsi, vagy ing is van Nálad, ha úgy tapasztalod, hogy megtelt és egybõl nincs lehetõséged üríteni, akkor addig az simán takarja. Amúgy meg az a nagy baj velünk, hogy tudjuk, hogy mi a probléma és azt gondoljuk, hogy mindenki látja és észre veszik, de azért mégsem így van, ez egy rossz berögzõdés inkább. Ha úgy érzed, van benne picivel több, és van lehetõség menj el a mosdóba, és akkor megint több fér bele logikusan.
Ez télen sokkal egyszerûbb, mert pulcsi, kabát, mi egymás. Nyáron a gyakoribb mosdó látogatás a jellemzõ (legalábbis nálam)
De tényleg el kell hinni, hogy nem mindenki azt nézi. Én sokszor megkérdeztem már barátnõimet, meg itt is a fórumon elég sokan ismernek személyesen, és nagyjából a visszajelzés az, hogy észre sem lehet venni. Pl. egyik barátnõm azt mondta, hogy el se tudná dönteni melyik oldalon van.
Szóval hidd el, hogy vannak ennyire pozitív tapasztalatok is!!!
Menni fog Neked, abban biztos vagyok, Te is nagyon talpraesettnek tûnsz, így nem lesz gondod vele!

Nincs jelen

#2792 2012-03-29 10:38

crohnlány
Tag

sziasztok, a sztóma hol van kivezetve a hason? a vékonybeleseknek van inkább sztómája, akinél a terminális ileum szûkült, vagy a vastagbeleseknek? nem fáj? ott egy tátongó luk van a hasfalon, amibe bele látni????

Nincs jelen

#2793 2012-03-29 11:08

lizuska
Tag

Kedves Crohnlány, igen egészen a bugyiig belátni. :-)

Sziasztok!!

Az a problémám, hogy ezidáig csak egyszer cseréltem magamnak a zsákot és tegnap este óta, ha az éjszakát is bele számítjuk akkor 4 ujj zsákot kellett feltennem. Mindig levált valahol. És úsztam a dologban...
A negyedik már fönt van rendesen.  De nem is tudom hol rontottam el. Felmaródás az már van. Ha azt bekenem akkor pláne nem fog tapadni.  Egyrészes dansacot használok. Elég jól tapad, ha nem ügyetlenkedem el.
Lehet, hogy nem símogattam elég sokáig?? Segítsetek. A lyukat is csak saccra vágom.
PUSSZZ Mindenkinek. Lizuska.

Nincs jelen

#2794 2012-03-29 11:46

martika
Tag

Chronlány; több sztóma létezik. Van a vékonybél (ileosztóma) vastagbél ( colostoma) és van a vizelet - (urostoma)

Nem fáj, mert nincs benne ideg. Nem olyan durva ez amire te gondolhatsz; de nézz utána neten vannak képek. Egy picike kis kör (általában kör alakú, de kinél mi) pirosas színû, és nincs rajta akkora lyuk, hogy be lehessen látni.

Nincs jelen

#2795 2012-03-29 11:50

martika
Tag

Szia lizuska!

Az a 4 egy kicsit sok, nem?  :) 
Lehet, hogy nem vártál vele annyit; ha felteszed akkor nyugodtan tedd rá a tenyered (az meleg) és így jobban elõsegíti a tapadást.
A lyukat meg nem lehet saccra vágni! Nincs a csomagodban az a mérõ? Azért kéne pontosan vágni a méretet, hogy ne folyjon ki.
A sztóma ugyanis változni fog, mindig kisebb lesz, nekem sokat segített a mérõ.

Nincs jelen

#2796 2012-03-29 13:29

Lisa
Tag

Lizuska!
Ahogy martika írta, igen,a lyukat pontosan kell kivágni,mert azért lesz felmaródásod,sajnos pont az ilyenek miatt írtam,és mondtam,hogy kétrészest használjon az ember ha teheti.
Volt egy ismerõsöm aki elõtte az alaplapot hajszárítóval melegítette, próbáld ki!!! Jobban fog tapadni,mert kicsit megpuhul, megmelegszik az alaplap!

Nincs jelen

#2797 2012-03-29 15:19

lizuska
Tag

Kedves Lisa, ha nem vágom egy kicsit nagyobbra a lyukat akkor nem tud a hasamra illeszkedni, mert a hasamon a nyílásnál van egy kis beugró rész.  Szerinted pont akkora legyen a lyuk mint a nyílás?
A kórházban is kicsit nagyobbat vágtak ha jól láttam. Sajnos amikor már jobban lettem addigra elmentek szabadságra a sztómás nõvérek. Egyszer ragasztottuk fel félig- meddig együtt. De szerintem ez kevés segítség volt.
Szerintem Luncinak is egyrészeset fognak ajánlani mert ugyanazokkal fog találkozni. De majd kíváncsi leszek mit mond.

Andi, sikerült megnézned Luncit?? Majd írjad ám hogy mi volt ma Szegeden.
Sokat gondoltam rátok.
Puszi. Lizuska.

Nincs jelen

#2798 2012-03-29 15:38

reménység
Tag

nekem ha lesz, vékonybél sztómám lesz. köszi a válaszodat, nem tudom,egyesek miért ûznek gúnyt a kérdésembõl, nyilván olyanok, akik azt hiszik, hogy ez valamiféle vicc volt a részemrõl. egyáltalán nem szántam viccnek, és köszönöm szépen, hogy Te normálisan válaszoltál. igen, meg fogom nézni neten hogy ne zavarjam az itteniek lelkét.

Nincs jelen

#2799 2012-03-29 16:39

lizuska
Tag

Kedves Martika!!
Én is azt gondolom nem vártam eleget. Kezemet rá tettem. Kicsit hajszárítóztam is.
Én mérõt sajnos nem kaptam. A sablonra hagyatkozhatok, másra nem.
Köszönöm a tanácsot. Lizuska.

Nincs jelen

#2800 2012-03-29 17:21

sendrew
Tag

Az a lényege a sztómának, hogy a zsák pont olyanra legyen vágva, mint a nyílás, illetve nagyon fontos, hogy száraz legyen a hasad, amikor felteszed.
Ha hepehupás körülötte, akkor érdemes próbálkozni a pasztával.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb