#2801 2012-03-29 17:25

sendrew
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Nekem egyébként a BBraun Optima jött be leginkább. Ezt mondták a lemodernebbnek az üzeletben. 1részes, elöl-hátul textil bevonatú, és nagyon egyszerû harmonikaszerû, tépõzáras leeresztõje van. A felragasztható pálcika már a múlté :)

Szerkesztette: sendrew (2012-03-29 17:25)

Nincs jelen

#2802 2012-03-29 18:08

sanvito
Tag

szia Lizuska !!!!

ahogy védõangyalom és örök lelki társam, Liza is írta, igen, a hajszárító jóóóóóóóóóóó.
én is ezt csináltam, de a felragasztás után melegítettem 1-2 percig, aztán már sosem jött le, volt hogy a cserénél is küzdeni kellett.
pedig dolgoztam, úsztam, mindent csináltam vele, volt hogy 5 napig is fennmaradt az alaplap, a zsák sem jött le.
a horpadásra a paszta jó, azzal ki lehet egyenlíteni ezeket a hepe-hupákat, de azzal gyorsan kell dolgozni mert hamar megszilárdul a levegõn.

a felmaródásra nagyon jó a stomic kenõcs, és a convatecnek vannak kis egyesével csomagolt kendõcskéi, azok is.
Az egyik ragasztóleszedõ, tisztító, a másik pedig ápoló. ez egy kicsit ragad is, így még jobban ragad az alaplap.

visszatérve a kenõcsre, én most vagyok túl 25 sugárkezelésen, és a kisebesedett, megégett heget is nagyszerûen gyógyítja a stomic, a sugaras nõvérek már ajánlják is a betegeknek !!! :)

itt sokszor leírtam a csere egész menetét, és sok-sok tapasztalatot, használd a keresõt és megtalálod majd õket !!!

sok puszi, vigyázz magadra, és kérdezz, biztosan ír valaki mindig !!!:)

Liza, Liza, Liza !!!

sok puszi !

minden nap olvasok azóta is, ha tudok, írok is !!!!

Nincs jelen

#2803 2012-03-29 18:18

sanvito
Tag

Szia Eriki !!

köszönöm a biztató szavakat.... igen, most próbálom ezt is legyûrni.

ez most más, mammo talált egy elváltozást, aztán biopszia, ami jó lett, aztán csak "szedjük ki, nem kell az oda", ennek a szövettanja már rosszindulatú lett, de a patológia elszúrt valamit így 3 hétre rá megint mûtét, szövettan megint jó lett, de úgy döntöttek hogy kell 3 kemo (elfelezve mindegyik, tehát az 6), aztán 25 sugár (ezen vok most túl) és megint 3 kemo felezve, az 6, ez jövõ szerdán kezdõdik megint. Pet CT-m, és minden jó, csak a biztonságom miatt kell ez az egész. BRRRRRRRRRRRRRRR

a múltat írtam itt, ami miatt sztómás lettem:
petefészek tályog, nõgyógy. mûtét, mûhiba, bélelzáródás- mûtét- aztán megint mûtét, sztóma, azt pedig visszazárták 4 hó múlva.
sajnos most hegsérv a sztóma hegnél, de most amíg tart ez a kemo õrület, nem lehet vele mit kezdeni. Ez még vár majd rám...

A sztómával is, és most a kemók, sugár alatt is dolgozom, élem az életem, mintha mi sem történt volna !!
mert egyszerûen: MUSZÁJ !!!!!!! :):):)

pusssszzz, jobbulást, ahogy tudok írok, olvasok minden nap !!!!

:)

Nincs jelen

#2804 2012-03-29 18:32

lizuska
Tag

Kedves Sendrew!

Köszönöm a segítséget. Nekem is a tépõzáras van, egyrészes. Majd hátha bele jövök. (kénytelen leszek)
Én is praktikusnak találom. Még nagyon friss nekem ez az állapot, egy hete mûtöttek, még lábadozok.
Üdv. Lizuska.

Kedves Senvito!!
Nagyon jól esik, hogy írtál. Mindent vissza olvastam és ismerem a történetedet. Nagyon sok erõt adott a pozitív hozzá állásod a dolgokhoz.
Nekem egyrészes a zsákom, nem is ajánlották a kétrészeset, még csak meg sem mutatták.
Ehhez az egyrészeshez nem kell külön ragasztó mert nagyon ragad jó esetben. Azért gondolom, hogy én csináltam rosszul valamit. Stomic kenõcsöt próbálok beszerezni.
Köszönöm a segítséget. Nagyon sok erõt és kitartást kívánok neked. puszi, Lizuska.

Nincs jelen

#2805 2012-03-29 20:43

katerika
Tag

sziasztok.Fiamat már sokadjára/16/mütik újra.A végbél környékén vannak az újabb tályogok sipolyok egész a farokcsontig benyulnak. MOst megint feltárják ezt a részt. Nincs vastagbele, szerintetek ezért jönnek ezek a gennyes dolgok ki rajta??

Nincs jelen

#2806 2012-03-30 18:16

jeva
Tag

Szia Lizuska!
Mint ahogy írtam már nem én vagyok a sztóás hanem édesanyám de én végzem ennek az ápolását.
Nekünk is egyrészes dansac-os van.
Én még annyit tudnék ajánlani mert nekünk is elõfordult jó párszor leválás, hogy a convatecnek van barna és zöld kendõje. A zöld nagyon jó mert segíti a tapadást jóval jobban feltapad a zsák és amikor leveszed könnyebben le lehet húzni a bõrrõl a zsákot. Legalább is mi ezt tapasztaltuk mert mi mindig zuhanyzás után cseréltük, hogy akkor felpuhul és könnyebb ezt mondták. Viszont amikor látszik hogy nedvesedik az alaplap, de még nem válik le csak csípi a bõrt akkor simán nekünk elég nehezen jön le ha nem kenjük be a zöld kendõvel.
A felmaródásra tényleg a szellõztetés a legjobb megoldás. A stomic krém valóban nagyon jó én 600ft-ért vettem és azért elég sokáig elég. Nekünk még csak kisebb felmaródás volt, de a neogranormon nagyon szépen helyrehozza mivel az is hámosító. Még annyi, hogy nekünk azt mondta a sztómásnõvér, hogy egy picit de tényleg csak egy kicsikét kell nagyobbra vágni a zsákot, mert azt mondta hogyha pontosan akkorát vágunk akkor lehet, hogy azért jön le mert ha kicsit dagad a sztóma akkor lefeszíti. De tényleg mikor szellõztetjük akkor változik közbe is hát mozgásban van.
Remélem helyrejön a felmaródásod.

Nincs jelen

#2807 2012-03-31 09:12

Lisa
Tag

"ON"

Sanvito!

DEJÓÓÓ, HOGY OLVASHATOK FELÕLED! ! ! Nagyon pozitív vagy mint mindig, és anno emlékszem, nagyon irogattuk ezt a pozitivitást folyamatosan.
Sajnos látom, hogy a rossz dolgok utol érnek mindig, és mindig kell, hogy legyen vlmi...detto, nálam a petefészek ciszta kezdett kialakulni újfent, de úgy sem mûtettem volna meg hacsak már nem nagyon szükséges. Úgy érzem, hogy már ne vegyenek ki többet onnan SE!, DE úgy tûnik, hogy nálam kicsit pozitívan alakultak a dolgok, a legutóbbi UH-n nem látta a doki a cisztát, persze egy CT jobb volna, hogy megnyugodjunk teljesen, de legalább egy hónapig hadd örülök ennek az eredménynek!
No ezt csak azért írtam le Neked, mert tudod, nem igazán szoktam irogatni a mostani (egyébként az alapbetegséghez képest semmi ) állapotomról , fõleg itt, de NEKED külön leírtam, hogy tudd MINDEN RENDBEN LESZ NÁLAD IS! És megint csak kérdezve, hogy miért, mert MUSZÁJ!!! Igen-igen ahogy írtad, itt ebbe a topicba szinte kötelezõ szó a muszáj, hogy rendbe menjenek a dolgok.
Tudom, hogy tudod, és nem aggódsz, de ismerve magamat (és egy picit Téged is :) ) attól, hogy az ember erõs, még aggódhat magában, és félni is szokott néha!
Akkor jó, ha elmondhatja egy régi boszi Neked az "alapszabályokat" amiket Te is tudsz, és én is, de néha jó mástól hallani :D Remélem nem voltam nagyon zavaros!!!!
Szóval ha úgy alakul, írj, olvass, de legfõképpen tájékoztass mindig Minket mi újság Veled!!!!

Puszillak: Lisa

"OFF"

Nincs jelen

#2808 2012-04-01 10:41

lizuska
Tag

Kedves Jeva!!

Köszönöm a segítséget, én is kicsit nagyobbra vágom a zsákot mert a nyílásnál kicsit beugrik, és még a varratok is ott vannak. És ez is gátolja a tapadást.
Most jól értettem hogy minden nap cseréltek??
Engem egyenlõre nagyon lefáraszt a csere. Szeretném megkérdezni hogy a lemosó folyadékot is le kell mosni?? Mert az van rá írva, ti leszoktátok?
Sikerült beszerezni stomic krémet. Annyira fel van maródva a bõröm hogy még nem látok javulást nagyon sebes ,, kétszer már leápoltam a bõröm. De biztosan jó mert nem ég egész nap a ragasztás alatt.
Én nem szeretném minden nap cserélni, mert  örülök ha egyszer fent van.
Most meg tegnap óta lázas vagyok mert a gyerekeimtõl elkaptam, léguti megbetegedés. De még mindig jobb mintha a sztóma miatt lennék lázas.
Köszönöm a segítségeteket.
Szép napot!! Lizuska.

Nincs jelen

#2809 2012-04-01 11:01

eriki
Tag

Szia Lizuska!
Bár az egyrészes zsákokat úgy adják, hogy naponta lehessen cserélni, nem muszáj.Ha nem akar nagyon leválni, és egyébként se mennél el otthonról nyugodtan hagyhatod tovább. Azért is jobb ha tovább marad, mert a zselatinos lapok alatt inkább gyógyul a felmaródás.A baj csak inkább akkor kezdõdik, ha már nagyon aláfolyik.Egyébként nagyon óvatosan kell lehúzni, mert ha hirtelen rántjuk, akkor még az ép bõr is sérülhet.

Nincs jelen

#2810 2012-04-01 11:29

lizuska
Tag

Kedves Eriki!

Bármennyire nem szeretném cserélni minden nap, úgy látszik nem úszom meg. Tegnap cseréltem és ma délelõtt megint kellett. És most is érzem hogy alá folyt. Egyszerûen a nyílás közvetlenül körbe nekem nem ragad oda. És ideig-óráig bírja de ahogy egyre jobban alá folyik amit érzek mert nagyon ég a bõröm, már válik is le.
Jó lenne tudni miért nem jó.  Teljesen szárazra szárítom, hajszárítózom is és akkor is elengedi a nyílásnál.
Tudnátok segíteni??
Köszi, Lizuska.

Nincs jelen

#2811 2012-04-01 11:57

jeva
Tag

Lizuska!
Igen jól értelmezted mi minden nap cseréljük mostanában. Eleinte csak 2 naponta cseréltük mert jól bírta. De múltkoriban volt egy olyan idõszak, hogy napi 2-3 zsák is elment. Most inkább levesszük minden nap mert ha tovább hagynánk akkor éjszaka már lejönne.Így inkább megcsináljuk.
Nem mindig sikerül teljesen simára ragasztani, elõfordul néha, hogy vannak kicsi gyûrõdések, azt gondoltuk, hogy akkor oda könnyebben aláfolyik, de van amikor teljesen sima és mégis. Érdemes esetleg egy másik dobozból kipróbálni zsákot hátha csak ezekkel van valami gondod. Nekünk is volt benne vagy 2 db amit nem tudtunk felragasztani mert abszolút nem volt tapadása.
Azt nem tudom, hogy közvetlen körülötte mért nem akar neked tapadni. Lehet, hogy a felmaródás miatt, mert azon a részen ugye nincs bõr és oda nehezebben tapad. Nekünk még ilyen gondunk nem volt. Bár nekem édesanyám 25 nap után jött haza a kórházból és ott bent még nem mi csináltuk a cserét, mire hazajött neki már a varratok majdnem eltûntek.
Én még annyit tudnék ajánlani, hogyha már majd javul a bõröd akkor próbáld meg a convatec zöld kendõjét mert az a tapadást is segíti és a bõrt is védi.
És amikor cseréled ha van rá lehetõséged minimum 1 órát hagyd szabadon krémezd be mert az nagyon sokat számít.
Van nekünk is lemosó folyadék bár annyira nem használjuk, de ha mégis akkor az után is lemossuk a bõrt. Biztos ami biztos.
Nem biztos, hogy te nem csinálsz jól valamit. Nekünk is voltak már olyan idõszakok hogy 4-5 napig naponta többször levált akárhogyan csináltuk.
Remélem mostmár neked is jobb idõszak fog jönni.

Nincs jelen

#2812 2012-04-01 16:23

Shikaritr
Tag

Az van, hogy a ragasztó valamennyire tropára teszi a bõröd. Amikor kialakítják a sztómát és rád teszik a zsákot, akkor nagyon odaragad és alig akar lejönni. Utána a bõröd megszokja a ragasztót és nem fog annyira tapadni már a bõrödhöz. Nekem sokszor lejött, olyan lett a ruhám, szaladás haza, takarni magamat ezerrel.. Szóval inkább cseréljétek le, mert nagyon rossz dolog mikor váratlanul megadja magát! Én nem kenegettem semmivel, fogtam leszedtem a zsákot, utána vizes törlõvel letöröltem az egész felületet a bélkörül, fertõtlenítettem, majd körbevágtam a zsákot és felragasztottam. Utána lefeküdtem egy 30 percre az ágyra és nyomogattam, hogy rám tapadjon, mert különben lejött volna.

Viszont a zárásra figyeljetek oda. Ne engedjétek, hogy az orvosok kamu szöveggel lerázzanak titeket! Igenis toporzékoljatok, cirkuszoljatok. Én sajnos hagytam magam és 9 hónap lett a 3-ból.

Szerkesztette: Shikaritr (2012-04-01 16:26)

Nincs jelen

#2813 2012-04-01 18:01

lizuska
Tag

Jeva és Shikaritr köszönöm a tanácsokat.
Az biztosan 100 % hogy fontos lenne utána vizszintesen lenni egy darabig amíg tényleg oda tapad istenigazából.
Erre már én is gondoltam de  sajna utána megy a pakolás amit széjjel raktam sztómás cuccot, nem akarom elõ hagyni, mert a gyerekeim nem is tudják, és nem is fogják megtudni.
De ezt Shikaritr megfogadom!!!
És szerdán varratszedésre megyek és (remélem nem lesz baleset) megbeszélem a proffal a záró idõpontját.
Most a pasztán is gondolkodom, hogy az talán beválna, nem tudom egyrészesnél szokták e használni. de a nyílás körül hátha segítene a jobb tapadásban.
Köszönöm még egyszer a segítséget. Lizuska.

Nincs jelen

#2814 2012-04-04 11:32

lizuska
Tag

Sziasztok Mindenki!!!

Ma voltam varrat szedésen. Nagyon jó nélkülük.
De ami fontos, hogy meglátogattam Luncit!
És nagyon jól van, mi több nem is volt nagyon  rosszul. Altatás után sem hányt. Ahogy bírt már járkált, igazgatta az ágyát. Én meg tátott szájjal hallgattam, hogy akkor ilyen is van.
Nagyon erõs, mosolyog, kicsattan. Sztómával tök jól boldogul.
Irigylésre méltó a hozzá állása. Már szeretne haza jönni. Én mikor már haza felé jöttem sem voltam ilyen állapotban.
Logikusan nézve már pénteken haza engedik.
Szóval ennyi dióhéjban.
Szép napot mindenkinek. Lizuska.

Nincs jelen

#2815 2012-04-04 12:08

eriki
Tag

Szia Lizuska, már gondoltam Rád, hogy lassan már haza is érsz!
Mi újság a leválások terén, hogy boldogulsz?
Tudom mindenkinek más a sztómája, meg a hasa is, de nekem van egy pont, ahol szinte 100%, hogy ott fog leválni.Ezért én azt a helyet szoktam sokáig nyomni,odaszorítani a zacskón keresztül, mert ha a belsõ széle nem ragad oda, akkor rögtön alámegy.( Így pakolok fél kézzel a fürdõben!!)Jól meg szoktam szárítani a hasamat hajszárítóval, a lapot is megmelegítem.Egyébként én mindig körberagasztom selyem ragtapasszal,mert anélkül soha nem bírnám ki 24 óráig. Ha gondolod szivesen küldenék neked zacsit, hogy ne legyen nagyon kiszámolva.Nem akarod esetleg a 2 részest is kipróbálni? Én már nem azt használom és van még pár darab.

Örülünk hogy Lunci olyan jól van, nem mindenkit visel meg egyformán a dolog!
Akkor lehet hogy hamarosan már Õ számol be a történtekrõl!

Nincs jelen

#2816 2012-04-04 12:11

Lisa
Tag

Lizuska!

Köszönjük szépen, hogy tájékoztattál minket, már vártam nagyon!!! Minden jót neki, és minnél hamarabb mehessen haza!
Az is tök jó, hogy végre túl vagy a varratszedésen is! Lassan a hozzá szokás, utána, észre sem veszed, de záró lesz!

Nincs jelen

#2817 2012-04-05 16:28

lizuska
Tag

Kedves Eriki!!

Köszönöm, hogy gondoltál rám. Szerencsére megérkezett a csomagom, és ami a kórházban bevált azt küldték. Nincs leválás egyenlõre. A felmaródással küszködöm. De már kitapasztaltam, hogy céklát, ajvart, egyáltalán nem ehetek mert nagyon kimarja ahogy jön kifelé. Én is félkézzel pakolászom a fürdõben. Nálam az a gond biztos a felmaródás miatt, hogy amikor már egy kicsi van a zsákban már úgy érzem hogy leszakad az oldalam. Nálatok van ilyen?
Lehet hogy én vagyok türelmetlen de még mindig olyan gyengének érzem magamat. A házi munka egyenlõre nem megy. Ti mikor kezdtetek ilyeneknek neki?? Azt nem is tudom írtam e nektek hogy kórházból haza jöttem mind a négy gyerekem beteg volt, persze én is elkaptam tõlük, négy napig lázas voltam. Köhögtem, ami nagyon fájt és egyáltalán nem hiányzott. Lehet hogy ezért is vagyok még ilyen gyenge?
Lisa olyan jó olvasni amit írsz, 25-én megyek kontrollra és akkor ad a prof. remélhetõleg egy közeli idõpontot.
De addig sokat kell erõsödnöm, mert jelenleg 55 kilóról 45 kiló lettem a kórházban. Anditól kaptam tápszert és iszom szorgalmasan. De még gatyán érzem magam sajnos.
Puszi mindenkinek. Lizuska.

Nincs jelen

#2818 2012-04-06 16:40

lizuska
Tag

Hol van ez a Lunci lány?? Nem létezik hogy ma nem engedték haza.
Már szerdán is kicsattant az egészségtõl.

Nincs jelen

#2819 2012-04-06 19:51

lunci
Tag

Megjöttem :)

Baromi jól vagyok, talán ehhez képest kicsit túlzottan is, már ahogy kivették a legtöbb csövet, amennyit csak tudtam mászkáltam, mocorogtam, eleve mert az ágyi is baromi kényelmetlen volt, utáltam, akkor már inkább a szabadság. A fájdalom csak másodlagos volt...

Sztómámmal semmi gond nincs, igazi kis mintasztóma az én Pöcim, jól viselkedik, a zsákot is tartja rendesen, eddig még azzal sem volt semmi gondom. De Lizus írását szomorúan olvasom errõl, és ahogy azt is mikor mondta, hogy nem volt ott a nõvér mikor megtanulhatta volna a dolgot. Nekem szépen megmutatott mindent, napokig együtt csináltuk, a kivágáshoz még azt is ajánlotta, hogy pl tollal rajzoljam át a mintát, így könnyebb kivágni.

De hogy én mennyire megörültem Lizusnak a kórházban, vert a szívem is mint a fene :)
Nagyon édin ült oda mellém és mesélt :)

Lizus!
Nagyon köszönöm, te voltál akkor a napom bearanyozója :)
Gyógyulj meg minél hamarabb, ez így tényleg nem a legszerencsésebb egy friss mûtöttnek :S

Pusz nektek!

Nincs jelen

#2820 2012-04-06 22:34

Andi
Tag

Üdv. itthon Lunci! Örülök, hogy ilyen jól vagy! :) Továbbra is minden szépet és jót Neked! Vigyázz magadra!

Szerkesztette: Andi (2012-04-06 22:35)

Nincs jelen

#2821 2012-04-07 08:01

lizuska
Tag

Kedves Lunci!! Üdv itthon!
Nagyon szívesen meglátogattalak. Ez volt a legkevesebb ha már ott voltam.
Én is örülök, hogy találkoztunk.
Annak is örülök, hogy jól vagy, és a sztómával is boldogulsz. Gondolom egy hét múlva varrat szedésre mégy.
Azért majd írj, ha lesz kedved.puszi.

Drága Andi, hogy tudsz te fél tizenegykor még fent lenni??puszillak. :-)

Nincs jelen

#2822 2012-04-07 12:11

lunci
Tag

Andi, köszönöm, már most minden szebb és jobb :)

Lizus, igen, szerdán megyek vissza, nem nagyon várom, mert tudom milyen, de ez már csak hab a tortán ;)

Nincs jelen

#2823 2012-04-08 16:13

lunci
Tag

Akadt egy kis gondom, hol tudok Kecskeméten zsákot szerezni sürgõsen holnap holnaputáni nap?
És a megrendelt 150 db mennyi idõ múlva szokott megjönni?

Nincs jelen

#2824 2012-04-08 18:47

lizuska
Tag

Szia Lunci.

Leggyorsabban a kórház sebészeti osztályán tudsz szerezni. Nekem 1-2 nap alatt megérkezett a csomag.
De nekem is kellett pár darab addig míg megjött.
Ha nincs más megoldás nagyon szívesen adok pár darabot ha eljöttök érte.
Szia. Lizus.

Nincs jelen

#2825 2012-04-08 18:47

Andi
Tag

Lunci! Próbáljátok meg a Megyei Kórház Sebészeti Osztályán, ott tudnak adni pár darabot. Szerintem már csak az ünnepek után kapod meg a csomagodat.

Nincs jelen

#2826 2012-04-08 18:48

Andi
Tag

:) Lizuska! Nagyon egy hullámhosszon vagyunk! :) Egyszerre írtuk ugyanazt. :)

Nincs jelen

#2827 2012-04-08 18:50

lizuska
Tag

Andi, ezen egy kicsit sem lepõdöm meg.:-)
Puszillak.

Nincs jelen

#2828 2012-04-08 18:57

lunci
Tag

Ó köszi csajok, még holnap kibírom valahogy, de akkor kedden lehet beugrom a kórházba :) van tudnillik 5 zsákom addig, és csak ma már a harmadikat fogyasztom ... jó dolog ez az ágyban feszelgés, csak úgy néz ki Pöcinek nem annyira tetszik :P

Nincs jelen

#2829 2012-04-08 19:16

lunci
Tag

Lizus, írtam egy mailt

Nincs jelen

#2830 2012-04-09 06:20

lizuska
Tag

Lunci, válaszoltam. :-)

Nincs jelen

#2831 2012-04-11 08:41

lizuska
Tag

Szia Lunci, Hogy boldogulsz??
Megérkezett már a csomag? Hogy van a Pöcid?
Irj ha ráérsz. Szerencsére erõre kaptam, ha nem volna a felmaródás akkor nem is lenne semmi bajom.
De van... Azért az fájdogál. Véletlenül tegnap meg felvettem a kislányomat, nem is gondolkodtam, a férjem az udvaron volt, és a lányom elaludt a nappaliba, és mondom le ne essen az ágyról bevittem az ágyába. És akkor kaptam észbe. És lehet hogy a tudat miatt és csak pszichésen de nagyon rosszul éreztem magam. Úgy éreztem hogy leszakad a derekam. De utána jobb lett. Szóval ilyen hülye vagyok. És még pár órával azelõtt meg azt nézegettem hogy a 4 kilós folyékony mosószert milyen rossz megemelni. Erre felveszem a 13 kilós lányomat.

Ti a mûtét után mikor emelgettetek nehezebb dolgokat?? segítség!
Puszi mindenkinek. Lizuska.

Nincs jelen

#2832 2012-04-11 18:02

lunci
Tag

Szia 'szomszédasszony' :)

Mai varratszedés után már tényleg szuper minden, legalább már az se kényelmetlen.
Pöci is jól van, köszöni. Bár egy kis felmaródás kezdemény már van, de szereztem rá Stomic krémet meg lemosót, nem komoly.

Én is pakolászok több kilós dolgokat, megszokásból, meg se fordul a fejemben, hogy talán nem kéne, igazából már a kórházban többször megerõltettem magam, sietõsen felkeléssel, túlzott mocorgással, szisszentem is, ki is vérzett egy kicsit akkor, de most már azért odafigyelek rá.

Csomagom még sehol, holnap talán.

Pusz!

Nincs jelen

#2833 2012-04-11 18:51

lizuska
Tag

Szia Lunci, és volt valami érdekes varrat szedésen? Proffal mit beszéltél? Mikor kell vissza menned?
A sztómánál is kivették a varratot amit mondtál?
Hát nekem a reggeli nagy erõre kapásom délig tartott ki és utána már csak azt néztem hova dõlhetek.
Azért vigyázni kell a pakolásokkal, mert nehogy sérv kialakuljon ha nehezet emelünk. Nagyon nehéz megállni hogy ne dajkálgassam a kislányaimat, de még tartom magamat.
Remélem hogy a csomagod holnap már tényleg meg lesz és kitart addig a zsák.
Puszillak. Lizuska.

Nincs jelen

#2834 2012-04-11 19:21

lunci
Tag

Gyorsan letudtam a dolgot, megemlítettem, hogy maradt még kettõ varrat a híd mellettibõl, azt mondta a nõvér majd felszívódik, de kérdem én hogy fog, ha kilóg még? ... úgyhogy azt meg se nézte, ahhoz le kellett volna venni a zsákot, macerás lett volna. 3 hét múlva megyek legközelebb. Proffal lényegében csak a gyógyszerelést beszéltük. Legközelebb kérdezek rá mikor akar zárót.

Nincs jelen

#2835 2012-04-12 15:22

lunci
Tag

Egyébként Lizus, én az ilyen fáradékonyabb idõk kiküszöbölésére Nutridrink tápszert és Supradyn pezsgõtabettát iszom, és egész nap van szufla :)

Nincs jelen

#2836 2012-04-12 15:36

Lisa
Tag

Sziasztok!

Jó olvasni Titeket, hogy ilyen jól vagytok,és ilyen jól viselitek az egészet!!! Igazán mutathattok példát azoknak akiknek muszáj lett egy idõszakra sztómát kapniuk!
Csak így tovább fiatalok :)

Nincs jelen

#2837 2012-04-12 15:38

lizuska
Tag

Szia Luncus!!!

Supradynt én is szedek és eddig calcium magnézium cinket is csak elfogyott, szedek még c vitamint és a supradyn jótékony hatását még nem tapasztalom, bár ma nagyon sokat dolgoztam, az egész házat kitakarítottam. Ma nagyon jól vagyok. És még fõztem is. Szóval ha nem dönt ágynak négy napig a láz akkor szerintem hamarabb is jól lettem volna. Engem az is nagyon padlóra vitt.
És te a nutridrink tápszert honnan vetted?? Írt fel az orvosod?? Nekem még nem írt fel idáig.
És nekem is jó lenne, tudom már kérdeztem de ki is a gasztro orvosod??
Örülök hogy jól vagy. És nekem is jó érzés hogy a magam ura vagyok és nem kell másnak takarítani és fõzni ránk.
Mert eddig így volt. De most nagyon jó.
Mostanában mindennap cserélek zsákot, és lekezelem a sebet, így hamarabb tud gyógyulni.
Már nem visel meg annyira. És lelkileg is próbálok erõs lenni. 
Puszillak. Lizus.

Nincs jelen

#2838 2012-04-12 16:58

lunci
Tag

A Nutridrinket szakorvosi ajánlással írja fel a háziorvos, tehát Szegedrõl kell majd kérned egy egy éves ajánlást, és csak aztán lehet receptet kérni már itthon. Mert egyébként valami 300 ft doboza.
az én orvosom Szepes Zoltán

Én ezzel a leápolással, krémezéssel még hadilábon állok, tegnap is megtettem, lemostam, mégse bírta ki az éjjelt a zsák ... nembaj, gyakorlom még, mert már van mit ápolgatni rajta sajna.
Viszont már nem kell a négy párna az alváshoz, varratok nélkül tényleg könnyebb :D

Csomagom meg még ma se sehol :S ...

Lisa, igen, ez a hozzáállás tényleg nem nehéz, az ideiglenes sztóma is csak egy megoldandó feladat egy ideig, nem egy probléma, igazán eltörpül azok mellett amiket eddig megéltünk ezzel a betegséggel, elmúlik, aztán jön egy következõ az élettõl, és így tovább :)

Nincs jelen

#2839 2012-04-12 18:10

lizuska
Tag

Lunci, hát ma nekem is meggyûlt a bajom a leválással.
Én is leápolom ahogy te. És most nem maradta fent, egy- kettõ. Ráadásul nagyon fáj a seb.
Szóval még nekem sem megy úgy ahogy szeretném.
Én felhívnám a sztómás nõvért a helyedben, egyáltalán feladták e?? Nekem elég hamar megjött.

Lisa azt nem értem hogy nem tudna e kitartani egyszer a reggeli erõ, meg jó közérzet egész nap??
És neked melyik az az étel amit nagyon mellõzöl a felmaródás miatt?? Például a narancs dzsúz az tiltó listán van?
Mert most valami nagyon nem tetszik neki, mert nagyon fáj.
Adj tanácsot légyszíves. puszi mindenkinek. Lizus.

Nincs jelen

#2840 2012-04-12 19:22

Lisa
Tag

Lunci!
Teljesen igazad van, egy állomás, utána jön az újabb nehézség az élettõl, vagy éppen a jó!? Nekem is a betegségemben a sztóma volt a "legjobb dolog" ami történt, mert addig csak küszködés, kínlódás és fájdalom!

Lizuska: nekem kiszokott tartani a lendület, csak a nagyon rossz napokon nem, de szerintem Te még egyelõre túl sokat vársz, hiszem még csak most mûtöttek! Neked a lendület már újra sztóma nélkül tartson ki!
Nem tapasztalom különösebben mi okoz bajt, a sok folyadék, darabos nélkül. Elõ szokott fordulni, hogy nem eszek csak sizok, és az nem tesz jót neki, Hála a naracsos cuccokat nem szeretem.
De mint írtam többen nem nagyon teszek kivételt dirrekt a sztómám miatt.

Nincs jelen

#2841 2012-04-12 19:27

Lisa
Tag

Szerintem ezt már linkelték be itt, de nem akartam nagyon-nagyon visszakeresni!
A gyümölcslevek, hashajtók, és így hajlamosít a felmaródásra, mert hígabb széklet, hamarább aláfolyik ugyebár

http://www.dietetikamindenkinek.hu/stoma.php

Nincs jelen

#2842 2012-04-12 19:52

lunci
Tag

a narancslé is savas, én meg se merem, helyette jobb lenne almalé vagy szõlõ, meggy, lényeg, hogy ne rostos,
bár én még egyelõre csak kamillateán és ásványvízen vagyok.

Nincs jelen

#2843 2012-04-13 14:16

lunci
Tag

éés megjött a csomagom, megnyugodtam végre, van zsák dögivel

Nincs jelen

#2844 2012-04-14 11:47

lizuska
Tag

Szia Lunci!!

Nagyon örülök hogy megjött a csomi. És remélem boldogulsz.
Írok neked priviben. puszillak.

Nincs jelen

#2845 2012-04-15 09:58

lizuska
Tag

Szia Lunci!

Te egy nap hányszor iszol tápszert??
Én egyszer, de lehet hogy megpróbálok többször hátha hatásosabb.
puszi. Lizus.

Nincs jelen

#2846 2012-04-15 12:55

lunci
Tag

3x1 van felírva, az le is megy minden nap :)

Nincs jelen

#2847 2012-04-16 21:38

Bali
Tag

Sziasztok,
két hete léptem abba az állapotba, hogy ide tartozzak, és máris lenne egy kérdésem.
Sokat olvastam a topikokat, de a köv kérdésre nem találtam valódi választ. Biztos van, csak nem leltem még rá, így inkább megkérdezem.
Ha a "termék" kimarta a bõrömet a sztóma körül, mi a legpraktikusabb, mit tegyek, hogy ez elmúljon.
Azt javasolták, hogy délutánonként, amikor tudom, hogy nem fog jönni semmi, vegyem le, és tisztogatás után kenjem be valamilyen hámosító kenõccsel. Most ezt teszem, de nem sok jelét látom a javulásnak, vagy lehet hogy türelmetlen vagyok ?
Ti mit szoktatok ilyen esetben tenni ?
köszi, Bali

Nincs jelen

#2848 2012-04-16 22:16

lunci
Tag

Üdv köztünk Bali!

Mi a neve annak a kenõcsnek?
Mert erre a problémára leginkább a Stomic krém válik be, és kell hozzá pár alkalom, mire látszik, hogy hat.
De mindenféleképp türelem is kell hozzá, idõvel javulni fog a látvány :)
A lényeg a folyamatos ápolás.

Nincs jelen

#2849 2012-04-17 07:48

Bali
Tag

Szia Lunci,
én Sudocrem-et vettem rá, nem tudom h ez jó, vagy jobb-e mint a többi (Neogranormon és tsai), most ezt probálom ki. De kipróbálom azt is amit Te írtál, ez sima gyógyszertári krém ?
Köszönöm a gyors reakciót, remélem mihamarabb begyógyul, mert nem kell ecsetelnem, h milyen rossz érzés a csípés :). köszi

Nincs jelen

#2850 2012-04-17 08:25

lizuska
Tag

Szia Bali,

Sajnos pontosan tudom milyen rossz a felmaródás. Most is ilyen az enyém is. A sudo és a neogranormon ugyanolyan jól hámosít, de én is egyenlõre a stomicot használom, de ha sok a leválás akkor inkább semmit. Mert egy nap többször cserélni sem jó. Nagyon kerülni kell az olyan ételeket ami  kifejezetten marja, nekem a paradicsom az ajvar, kivi, cékla nem jók, mert a fájdalom utána leírhatatlan.
Neked ideiglenes a sztómád? Hol mûtöttek? Minket Luncival Szegeden.

Szia, Lizus.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb